De vill locka fler till vårdyrket

- Bysjöstrand erbjuder prao med praktik och utbildning

Målet är att fler ska söka till vård- och omsorgsutbildningar på gymnasiet.
Genom att kombinera praktiken i åttondeklass med utbildning hoppas undersköterskorna Ulrika Olsson och Annelie Lundgren att fler elever ska få upp ögonen för vårdyrket och de stora möjligheterna till att komma direkt ut i arbete.

När åttondeklassarna ska ut på praktik tar man ofta emot elever på både Bysjöstrand och inom hemtjänsten. Båda är arbetsplatser där man är i stort behov av fler medarbetare och man ser prao-perioderna som en möjlighet att locka ungdomar att vilja jobba med vård.
”Men tidigare blev ofta eleverna fast i matsalen och sittandes i en fåtölj medan de väntade på att ha något att göra och så fick de inte se hur handledare faktiskt arbetade”, berättar Ulrika Olsson som är ambassadör på Bysjöstrand.

Ulrika Olsson visar badrummet i övningslägenheten. Ulrika Olsson visar rutinerna när man kommer in till en brukare för praktikanten Matilda Lövstrand
Bildtext: Ulrika Olsson visar runt eleven Matilda Lövstrand i ett övningsrum där dockan Elsa bor.

Nu ska eleverna få en handledare att följa hela tiden och man startar prao-veckan med två dagars utbildning. Utbildningen ska göra att eleverna ska kunna bli mer delaktiga i att ta hand om de äldre som bor på Bysjöstrand eller som har hemtjänst, eller de som har insatser beviljade via LSS.
”Det finns ju vissa saker som eleverna inte får göra, men vi tror att det är viktigt att de blir mer delaktiga och får en bra inblick i yrket. De ska inte fastna i matsalen hela tiden utan vara med hos våra brukare”, säger Ulrika.

En eftermiddag ska man också ägna åt en hjärt- och lungräddning.
”Det är en jättebra utbildning att ha med sig. Och det är viktigt, inte bara för brukarna, vem som helst kan drabbas av ett hjärtstopp, även våra medarbetare eller anhöriga”, säger Annelie Lundgren.

Annelie Lundgren och Ulrika Olsson tar upp dockan Elsa ur sängen Dockan Elsa får strumpor på sig
Bildtext: Annelie Lundgren och Ulrika Olsson klär på dockan Elsa och hjälper henne upp ur sängen med hjälp av en lift.

En viktig del i utbildningen är dockan Elsa som just flyttat in på Bysjöstrand. Hon bor i ett övningsrum och Ulrika och Annelie berättar målande om Elsas fiktiva historia. Hon är 85 år, från Jädraås och har flyttat in efter att ha bott på korttidsboendet på Bysjöstrand en tid. Hon är multisjuk och förlamad på ena sidan efter en stroke. Hon har också diabetes, stomipåse och andra krämpor som hon behöver hjälp med.
”Genom att använda dockan i undervisning kan vi träna och utbilda inom flera områden såsom att ge insulin, ta blodsocker och ge ögondroppar men också bemötande som är jätteviktigt”, säger Annelie Lundgren.

Dockan Elsa som ska användas i undervisningen på Bysjöstrand
Bildtext: Man har just köpt in dockan Elsa för att använda i utbildningssyfte på Bysjöstrand, men också för andra verksamheter som LSS och hemtjänst.

Annelie Lundgren håller dockan Elsa i handen medan hon tvättas. Ulrika Olsson och annelie Lundgren väcker dockan Elsa
Bildtext: Med hjälp av dockan Elsa kan man också öva bemötande.

I dag ska Perslundaeleven Matilda Lövstrand som är prao-elev på Bysjöstrand få stifta bekantskap med Elsa. Matilda går i årskurs 8 men vet redan att hon vill gå gymnasiet med vårdinriktning. Exakt vad hon vill jobba med vet hon inte, men att ta hand om människor lockar henne.
”Jag vill jobba någonstans inom vård så det känns jättebra att få lära sig saker på praon”, säger hon om att få kombinera praktik och undervisning.

Matilda Lövstrand tar på plasthandskar Matilda Lövstrand hjälper till att tvätta av dockan Elsa.
Bildtext: Åttondeklassaren Matilda Lövstrand får hjälpa till att ta hand om dockan Elsa.

Annelie Lundgren knackar försiktigt på Elsas dörr och ropar hej innan vi kliver in i hennes rum. Tanken är att dockan Elsa (som kan göras om till en Gösta) ska kunna användas i undervisning även för vikarier, nyanställda och i vidareutbildning för medarbetarna.
I dag får Matilda hjälpa Annelie och Ulrica att väcka Elsa, tvätta henne på både över- och underkropp, ge henne ögondroppar, klä henne och ta upp henne i rullstolen.
”Det är jättebra att få prova på en docka”, konstaterar Matilda.

2019-04-11