Ockelbogårdar bygger nya lägenheter

- 16 lägenheter planeras på Höjdvägen

Efter 33 år har nu Ockelbogårdars styrelse sagt ja till att bygga nytt.
Planen är att bygga 16 lägenheter – åtta ettor och åtta tvåor – på Höjdvägen bakom Ockelbo ost.
”Spännande och roligt. Äntligen!”, säger vd:n Pamela Warren.

Vid Ockelbogårdars senaste styrelsemöte beslutade politikerna att säga ja till den plan på nybyggnation som vd:n Pamela Warren presenterade.
”Det här är så roligt. Vi har kämpat så länge för att klara av nybyggnation”, säger Pamela om beslutet som är både efterlängtat och nödvändigt.

Det kommunala bostadsbolaget med 678 hyresrätter runt om i kommunen har 1 000 i kö och en uthyrningsgrad på 98,5 procent. Av dessa bedöms 250 söka aktivt efter bostad varje månad och ytterligare 250 under en tremånaders period.
Samtidigt har Ockelbogårdar inte byggt något sedan 1986 då man byggde kvarteret Uret.

Carina Löfgren och Pamela Warren på tomten där man vill bygga nya bostäder. Pamela Warren och Carina Löfgren visar tomten där de vill bygga bostäder
Bildtext: ”Det är ett fint läge och huset kommer att hänga fint ihop med de hus som står här”, säger Pamela Warren (i grå byxor) och får medhåll av bolagets ordförande Carina Löfgren.

När Pamela Warren tillträdde som vd och Carina Löfgren (S) som styrelseordförande i Ockelbogårdar gjorde bolaget ett minusresultat på 21,5 miljoner kronor.
Sedan dess har man målmedvetet arbetat med att skapa en stabil ekonomi i bolaget för att någon gång i framtiden kunna bygga nytt.

Nu, efter åtta år, ser bolaget ut att vara framme vid målet om nyproduktion.
”Vi har jobbat målmedvetet med ekonomin så att den ska hänga med och att det ekonomiska läget ska vara gott nog för att klara att investera i en nybyggnation. Och nu är vi där, vi har de ekonomiska musklerna”, säger Carina Löfgren.


Bildtext: Huset till vänster är ett exempel på ett så kallat kombohus byggt på en annan ort. På bilden till vänster syns en skiss av samma hustyp som Ockelbogårdar vill bygga.

Styrelsen har beslutat att gå vidare med planerna på ett så kallat kombohus, med åtta stycken ettor om 35 kvadratmeter samt åtta stycken tvåor om 45 kvadratmeter, som upphandlas genom Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsbolag).
Huset är i betong och alla lägenheter får fiberuppkoppling. Att bygga husen samt ett förråd kostar omkring 21,6 miljoner kronor.

Bolaget har byggrätt på tomten och hoppas att alla tillstånd ska beviljas så att man kan dra igång bygget redan i höst.
Allra först ska en utomstående konsult göra en bullerutredning eftersom huset, som ska placeras på Höjdvägen, hamnar nära järnvägen. Därefter ska bygglov lämnas in.
”Vi tror inte att det finns något som kan sätta krokben nu. I värsta fall behöver vi bygga ett bullerplank, och då gör vi det”, säger Pamela Warren bestämt.

Exempelbild från det kombinerade vardagsrummet och köket Exempelbild från badrummet
Bildtext: Exempel på hur vardagsrum och kök, samt badrum kan se ut i lägenheterna.

Planskiss över huset Ockelbogårdar vill bygga Skiss över området där Ockelbogårdar vill bygga.
Bildtext: På bilden till vänster syns en skiss över entrévåningen med åtta lägenheter och bilden till höger visar en skiss över området på Höjdvägen.

Lägenheterna kommer att ha öppna ytor, utrustas med egen tvättmaskin och kaklade badrum. Lägenheterna förbereds också för inglasade balkonger i ett senare skede. Med fem minuter till tågstationen och utsikt över ån konstaterar de båda att det är ett toppenläge.
”Tänk att bo där med inglasad balkong och utsikt över ån, det är inte alls tokigt”, säger Carina Löfgren med ett leende.

Om bolaget får det bidrag för nybyggnation från regeringen man hoppas på kommer hyresnivåerna att ligga knappa tusenlappen lägre än utan bidraget.
Med bidraget hamnar månadskostnaden för en 1:a på 4 824 kronor och utan blir kostnaden 5 629 kronor. Månadskostnaden för en 2:a hamnar på 6 203 kronor med bidraget och 7 238 utan bidraget.

2019-04-01