Dags att söka sommarjobb

- fortsatt sommarjobbsgaranti för ungdomar i Ockelbo

Nu är ansökan för årets sommarjobb öppen.
Även i år garanterar Ockelbo kommun alla ungdomar mellan 15 och 19 år feriejobb under två veckor.
"Det är ett bra första steg in i arbetslivet", säger Pontus Danbrink som är ansvarig för sommarjobben.

För fjärde året i rad lovar Ockelbo kommun sommarjobb till alla ungdomar mellan 15 och 19 år. Jobben som erbjuds finns inom kommunens egna verksamheter eller i ideella föreningar eller organisationer.

Nytt för i år är att alla som söker ett sommarjobb genom kommunen kallas till en intervju med Pontus Danbrink, som är ansvarig för ungdomsjobben i år.
”Det blir som på riktigt och en möjlighet att känna hur en anställningsintervju skulle kunna gå till. Och vi kan också titta på vilka intressen man har och vad man pluggar och då så gott det går matcha mot ett jobb”, konstaterar Pontus Danbrink som anställts för att jobba med ungdomsjobben från april till augusti.

Förra året sökte 109 elever sommarjobb och totalt 93 jobbade sedan till exempel som ledare för fotbollsskolan, i Rönnåsens kafé, med underhåll såsom målning och gräsklippning, på ridskolan eller inom barn- eller äldreomsorgen. Man förväntar sig att ungefär lika många kommer att söka i år och redan har Pontus Danbrink fått in ansökningar, trots att man just öppnat för att söka.
”Det är jätteroligt, några har hört av sig redan”, berättar han.

De elever som har fyllt 18 år kan söka via kommunens e-tjänst, medan de under 18 år söker via en blankett.

All info om hur man söker samt alla blanketter finns här!


Alla elever garanterade 60 timmar totalt under två veckor mellan veckorna 25 och 32. Kravet är att man ska ha fyllt 15 år men inte 19 och går ut 9:an, 1:an eller 2:an på gymnasiet. Lönen varierar beroende på om man fyllt 18 eller inte, men följer naturligtvis gängse avtal.

Förhoppningen är att även i år kunna erbjuda jobb i alla byarna.
”Det är guld att ha platser i byarna. Då kan en del elever ta sig själva till sommarjobbet, vilket är en ansvarsboost för många”, säger Pontus Danbrink och berättar att både elever och verksamheter som tagit emot sommarjobbare varit givit positiv respons från förra året.
”Många har varit positivt överraskade av ungdomarna. Många av dem är duktiga och drivna och att ha sommarjobbare har varit en tillgång, särskilt för föreningar som annars är beroende av ideellt arbete”.

Pontus Danbrink berättar att han själv fick sitt första riktiga jobb efter att ha ”fått in en fot” via sommarjobbet på kommunen.
”De här sommarjobben kan öppna dörrar framöver och jag tror att det är en viktig start för många”, säger han.

2019-04-03