Kommunens framtida undersköterskor

- Maria, Moa och Million ska gå nya vårdutbildningen

Ockelbo kommuns satsning på vårdutbildningen har redan blivit en succé.
Man fick så många sökanden att man startar två klasser med totalt 38 elever och dessutom har vuxenutbildningen anställt ytterligare en vårdlärare.
”Jag är jättelycklig”, säger Million Solomon Mebrahtu som är en av de blivande eleverna.

Beslutet att äntligen få dra igång en vårdutbildning på vuxenutbildningen i Ockelbo togs så sent som i början av november och därefter har det varit snabba puckar. Vuxenutbildningen har sedan dess anställt två legitimerade vårdlärare och satt ihop kursplanerna till själva utbildningen som är på tre terminer.
Från mitten av november till 1 december kunde man ansöka och när man såg att 38 personer hade ansökt fick man revidera planerna på att starta två klasser med tio elever i varje.
”Det är väldigt roligt att så många har sökt. Det finns en stor efterfrågan och vi är jätteglada att kunna erbjuda utbildningen här”, säger Ola Åberg, rektor för vuxenutbildningen.

Flera av de som ska börja studera till undersköterska 15 januari arbetar redan på Bysjöstrand, inom LSS/SOL eller inom hemtjänsten i Ockelbo. Million Solomon Mebrahtu arbetar i dag som vikarie på en av demensavdelningarna på Bysjöstrand. Hon har samtidigt läst in svenska på SFI och har nu klarat svenskan och kunde därför söka utbildningen.
”Jag är så glad att jag får börja studera. Jag kan inte beskriva hur glad jag blev när jag fick veta att utbildningen skulle starta här”, säger hon och berättar att hon redan hade sökt till Sandviken och Gävle.
”Men nu slipper jag pendla”.

För Million är utbildningen till undersköterska steg ett i en dröm.
”Min dröm är att bli undersköterska, därefter sjuksköterska och sen vill jag utbilda mig till barnmorska”, säger hon och ler.
”Jag vill arbeta med att hjälpa människor”.

Maria Wedin och Moa Kuja-Halkola arbetar i dag som vårdbiträden inom hemtjänsten och de är ytterligare två av de som i januari ska sätta sig i skolbänken, fast via flexutbildningen.
”Det passar jättebra. Då kan man jobba samtidigt”, säger Moa som är motiverad och länge funderat på att utbilda sig.
”Jag har velat det här länge, så jag blev jätteglad över den här möjligheten”.
”Jag hade inte tänkt tidigare på att söka, men så blev jag peppad att det var flera som sökte”, berättar Maria som tog chansen för att utbildningen nu finns på hemmaplan.

För Million är erbjudandet om en tillsvidareanställning för utbildade undersköterskor (och som också har de kompetenser som efterfrågas) en viktig del.
”Att får en tillsvidareanställning är mer än bara en belöning. Det blir en helt annan trygghet än att vara vikarie. Det är viktigt”, säger hon.
Både Maria och Moa har redan en tillsvidareanställning inom hemtjänsten, men däremot välkomnar de kommunens satsning på undersköterskornas löner som klubbades i fullmäktige under måndagen.
”Ja, det känns jätteroligt”.

2019-12-19