Anitha Svedlunda får qi att flöda

- friskt vågat - hon satsade på företaget som 51-åring

Anitha Svedlund, som sedan 2005 driver företaget Anithas Balans & Harmoni, välkomnar Magnus och Mimmi till sitt hem i Ockelbo. Konceptet ”Företagardialogen” är ett upplägg för politiker och tjänstemän att veta mer om företag och företagare i kommunen.

Det är även ett tillfälle för företagaren att lyfta synpunkter på sådant som fungerar bra, mindre bra och kanske inte alls. Senaste dialogbesöket fick Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S) och Mimmi Ekström, näringslivschef i kommunen, veta mer om biogasbilar och detta besök handlar bland annat om friskvårdstjänster och rehabilitering.

Företagsbesök hos Anitha Svedlund plansch hos Agnetha Svedberg Företagsbesök hos Anitha Svedlund
Anitha Svedlund tog steget helt över till egen företagare som 51-åring för åtta år sedan.

I villan finns ett behandlingsrum och här finns planscher på kroppen, dess organ och meridianer. Besökarna får veta att meridianerna utgör grunden i den traditionella kinesiska läkekonsten och det är små kanaler, eller banor i kroppen som man kan reglera kroppens olika funktioner. Utöver planscherna finns många diplom för genomförda utbildningar, så många att Anitha inte ramat in alla.

Hon har i grunden en friskvårdspedagogutbildning och sammanlagt tre och ett halvt års utbildning inom yoga på bland annat Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm.
”Jag blir aldrig fullärd. Yoga är inte bara fysiska rörelser utan handlar om andning, chakra och energibanor” säger Anitha.


Kommunalrådet Magnus Jonsson inspekterar Anitha Svedlunds diplom.

Hon fortsätter berätta om olika behandlingsmetoder och begrepp inom alternativa behandlingsmetoder och trycker på vikten att gå till auktoriserade terapeuter.
”Du har enorm kompetens och kunskap. Du borde verkligen skryta mer” säger Magnus imponerat då han försöker ta till sig all information om ”få qi att flöda”, akupunkturpunkter, mantran, qi gong och chiball.

Hennes företagsresa började parallellt med en fast tjänst inom kommunen, men 2011 tog hon klivet fullt ut och sa vid 51 års ålder upp sig. Hon gick med i ett företagarnätverk, vilket hon rekommenderar andra företagare att göra.

Anitha Svedlunds diplom
Några av Anithas diplom.

Sedan dess har olika uppdrag hållit henne sysselsatt. Två gånger per år åker hon utomlands med Strandgårdens Hälsoresor, där hon föreläser, masserar och leder yogapass. Anitha blev uppringd av företaget och till en början trodde hon att någon skämtade då de frågade om hon var intresserad av att delta som ledare på hälsoresor. Det visar sig att det är oftast så det går till, goda vitsord leder till nya kunder. På hemmaplan har hon lokal både i Ockelbo och Gävle och brinner för att motivera människor att hitta sin inre drivkraft.

Mimmi undrar hur hon tar hand om sig själv då yrket handlar om att ge till andra?
”Det gäller att prioritera och investera i sig själv. Även viktigt att träffa andra kollegor och ventilera”, säger Anitha, som energiskt berättar att hon strax ska iväg till Gävle för att hålla ett utomhuspass i yoga för pensionärer.

2019-06-10

*Qi – enligt den kinesiska läkekonsten är qi energin i skapelsen och den strömmar genom allt som är levande. Den flyter genom naturen, flyter genom floder och strömmar genom kroppen precis som blodet cirkulerar genom artärer och vener. När qi flödar som den ska är kroppen i ett tillstånd av balans. Man känner energi, livskraft och friskhet. (hämtat från: https://monarosenberg59.wordpress.com/2015/09/14/natur/)