Robin, Marieke och Luka framför det svarta huset

Säg hej till Stillebens nya ägare!

- Robin och Marieke tar över efter Jeroen och Sam

Här är Marieke Pattijn, Robin Berthier och deras son Luka.
De har tagit över Stilleben i Åmot och ska driva vidare hotellet i Jeroen och Sams anda.
På söndag arrangeras Åmotsdagen och då håller paret öppet hus.
”Vi vill gärna att så många som möjligt kommer och hälsar på oss!”, säger paret entusiastiskt när kommunen gör ett företagsbesök hos dem.

Robin öppnar dörren till den stora svarta villan i Åmot och hälsar glatt ”välkommen” på svenska. Han inleder samtalet med att säga att: ”Jag kan inte så mycket svenska” – på felfri svenska. Trots att de bara varit i Sverige sedan i april har de redan lärt sig en hel del svenska och de ägnar kvällarna åt svenskkurser online.

Robin, Marieke och Luka i matsalen Luka leker under bordet medan Marieke pratar med Henrik Ricknell
Robin, Marieke och Luka tar emot företagsbesöket från Ockelbo kommun i matsalen i Stilleben, hotellet som de sedan 1 juni driver.

Precis som Stillebens grundare och tidigare ägare Jeroen Sleurs och Sam Lormans är Robin och Marieke från Belgien. Även de föll för den svenska naturen, lugnet och tystnaden – något de saknade i Belgien.
”Men vi visste inte så mycket om Sverige, bara att det finns massor av träd”, säger Robin och berättar att det är en slump att de hamnade i Åmot.

 Luka sover i ett bärsele på Mariekes rygg Luka och Robin tittar på en uppstoppad fågel
Tvååriga Luka har tagit flytten till Åmot med ro och han har upptäckt den härliga lekplatsen vid Åmots förskola där Marieke och Robin hoppas att han ska kunna skolas in till hösten.

Paret hade länge funderat på att göra något annat än deras vanliga arbeten inom IT och som kock i en stressig miljö i hemlandet. De båda längtade efter naturen och hade funderat på att öppna ett bed and breakfast eller ett hotell av något slag. De drömde om Spanien eller Frankrike men kände att språket verkade svårt att lära sig och en vän föreslog Sverige.
”Vi tittade runt och kom in på Stillebens hemsida och så kontaktade Sam och Jeroen för att få lite tips eftersom vi var intresserade av att göra en liknande resa som dem”.

Det var i oktober förra året. Samtidigt var Sam och Jeroen ute efter nya ögon och några som vill fortsätta utveckla Stilleben. Ganska snabbt bestämde sig paren för att Marieke och Robin skulle få köpa Stilleben medan Sam och Jeroen fortsätter driva konceptet Kabin.

Luka leker under bordet Robin och Marieke samtalar med Henrik Ricknell
Tvåriga Luka sover i ett bärsele på Mariekes rygg en stund innan han försiktigt vågar sig på att leka tittut under bordet.

Marieke Pattijn i matsalen Luka leker medan Robin pratar med Henrik Ricknell
Marieke och Robin övar på svenska på kvällarna och sonen Luka har redan lärt sig några ord, bland annat "hejdå".

Efter några långa Skype-samtal bestämde sig Robin och Marieke i februari att det var dags för att göra slag i saken.
”Vi sålde huset, sa upp oss från jobben och köpte en enkel resa till Stockholm”, säger Robin.

Robin, Marieke och deras tvååriga son Luka kom till Sverige och Åmot i slutet av april. Hela maj månad har de båda paren arbetat tillsammans och Robin och Marieke har sugit åt sig av all kunskap som Sam och Jeroen delat med sig av. Robin och Marieke pratar sig redan varma om samarbetet med lokala krafter och Marieke som kommer att fortsätta laga mat säger att det är självklart att deras råvaror ska komma från lokala producenter i högsta möjliga mån.
”Precis som Sam och Jeroen vill vi vara en pusselbit i Åmot, vi vill arbeta tillsammans med de lokala föreningarna och företagen”, säger Robin bestämt.

Robin samtalar med Henrik Ricknell Luka leker
Robin berättar att han redan har fått kontakt med flera andra lokala företagare.

Näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell undrar under sitt besök om de behöver hjälp att komma i kontakt med andra företagare. De berättar att de har möten varje vecka med Sam och Jeroen och att deras kontaktnät är ovärderligt.
”Och så hjälper det ju lite att de pratar holländska, men vi gör så gott vi kan med svenska och engelska”, säger Robin och berättar att de redan fått kontakt med många företagare och lokala matproducenter av olika slag.

De kommer att erbjuda middagar och hoppas att många, både hotellgäster, men också Åmotsbor kommer för att avnjuta en god närproducerad middag.
”Vi vill gärna att Åmotsborna kommer hit också”, säger Marieke och berättar att de hoppas många kommer för att hälsa på dem under söndagen då Åmotsdagen arrangeras i byn.

Åmotsdagen inleds med gudstjänst i kyrkan, kyrkkaffe i Bunges Kapell. Det blir också kolbullar och tunnbröd vid Bagarstugan, utdelning av stipendier ur Arthur Asps Minnesfond och promenadbingo runt Bruksslingan med start vid kapellet.

2019-06-14