Pär Erlandsson i sin butik

Företagsmingel om praktikplatser

- lyssna på framgångsexempel från lokala företag

Tisdag 28 maj bjuder Ockelbo kommun in till en mingelkväll där företagare som tagit emot praktikanter kommer berätta om vinster med att samarbeta med Arbetsmarknads- och integrationsenheten.
”Tack vare att jag har tagit emot praktikanter har jag både kunnat expandera och utveckla mitt företag”, säger företagaren Pär Erlandsson som under flera år har handlett praktikanter.

Tisdag 28 maj är alla företag i kommunen välkomna på mingel på Missionskyrkan. Klockan 18.30-20.30 bjuds det på alkoholfri dryck och tilltugg. Temat för kvällen är hur företag kan arbeta med att ta emot praktikanter från Arbetsmarknads- och integrationsenheten.
”Det blir ett lättsamt mingel med möjlighet att ställa frågor, diskutera och umgås”, säger Marie Sjöberg som arbetar med träffen.

Till träffen kommer bland annat Pär Erlandsson, som driver Pärlans bygghantverk. Han ska berätta mer om hur han har tagit emot praktikanter och vad det har betytt för hans verksamhet.
”För mig har det varit jättebra. En förutsättning för att jag skulle våga ta på mig fler och mer jobb”, säger han och berättar att en nyckel har varit ett gott samarbete där framför allt Arbetsförmedlingen känner väl till hans verksamhet och då på ett snabbt och bra sätt kan matcha Pärs behov mot de erfarenheter och kompetenser som finns hos de som söker praktik.

Initiativet är ett samarbete mellan AME/Integration och projektet ”Samtal pågår” där Marie Sjöberg är processledare. Tanken är att företagen som kommer ska få höra lite kort hur Pärlans bygghantverk, samt Berendsen och Mattes bröd, arbetat med att ta emot praktikanter.
”Vi vill att företagen ska se vilka vinster det kan innebära för företagen att ta emot praktikanter”, säger Marie Sjöberg och fortsätter,
”Det finns fördelar för alla, både för företaget och samhället, men det är också en stor vinst för människorna som kommer ut i praktik och då får en möjlighet att komma in i arbetslivet och kanske en egenförsörjning och i vissa fall också träna språket”, säger hon.


Marie Sjöberg, processledare för "Samtal pågår".

Ett annat viktigt medskick man vill göra till företagen är att det finns möjligheter att hitta olika lösningar. Alla behöver inte ta emot praktikanter 7-16 varje vardag, man kan hitta andra lösningar som passar företagen bättre.
”Att ta emot en praktikant ska inte vara en belastning, utan man ska också kunna vara med utifrån de förutsättningar man som företagare har”, säger Marie Sjöberg.

Senast 23 maj behöver man skicka in sin anmälan och det görs enklast till Marie Sjöberg via mejl eller telefon.

marie_louise.sjoberg@ockelbo.se
070-160 56 30

2019-05-17