Tre tjejer i hockeymundering

De vill locka tjejer att åka skridskor

- "Tjejer på is" ger tjejerna egen plats på isen

De drömmer om en jämställd sport och att framtiden kunna försörja sig som hockeyproffs.
Men just nu önskar de att fler tjejer, i alla åldrar, ska komma och prova på att åka skridskor på Ugglebo Arena.
"Alla är välkomna, vi har roligt och lär oss åka skridskor tillsammans", säger ledarna Ellen Englund och Tilde Byström.

Varannan tisdag klockan 18.30 (fram till och med vecka 12) är isen uppbokad för alla tjejer som vill vässa skridskotekniken, eller helt enkelt lära sig att åka skridskor. 17-åriga Ellen och 12-åriga Tilde som tillsammans leder träningarna berättar att antalet deltagare har varierat något och att de flesta har varit barn.
"Vi skulle vilja att fler äldre kom och åkte. Även vuxna är välkomna", poängterar tjejerna.

Ellen Englund, Ebba Wistmyr och Tilde Bsytröm i hockeymundering på isen på Ugglebo Arena Tilde Byström förklarar en av övningarna med hjälp av en whiteboardtavla

De skulle önska att fler mammor, farmödrar och mormödrar tog chansen och åkte med sin barn och barnbarn så att barnen får goda skridskoförebilder.
"Man måste tänka på vad man själv för över till barnen, om man är osäker och lite rädd som förälder kan man lätt föra över det till barnen. Så att bli säkrare på skridskoåkningen som vuxen är bra för alla", konstaterar Andreas Byström, pappa till Tilde, medan han hjälper till med utrustning och att plocka fram redskap.

På "Tjejer för is" är skridskoåkningen i fokus och man övar på att bli säkrare på att åka. Ebba Wistmyr är en av deltagarna som gillar tisdagsträningarna.
"Det är jätteroligt!", säger hon och ihärdar att få köra en till omgång av övningen idioten, trots att hon redan tränat med Ockelbo HC:s U10 innan "Tjejer på is" drar i gång.

Tilde Byström och Ellen Englund förklarar för Ebba Wistmyr hur övningen ska gå till. Ebba Wistmyr övar på puckkontroll

Tilde och Ellen bygger banor med olika övningar för att träna balans, vändningar och smidighet. Ebba lägger gärna till puck och klubba eftersom hon gillar det. Men Tilde och Ellen berättar att nummer ett handlar om skridskoåkning och om deltagarna själva vill kan de lägga till hockeymomentet.

Både Ellen och Tilde spelar själva hockey och hoppas att "Tjejer på is" ska leda till att fler tjejer börjar med hockey.
"Det vore roligt med fler tjejer så vi kunde ha fler tjejlag och serier, precis som herrarna", säger Ellen Englund som åker till Sandviken för att spela med damlaget i division 1.

I ett längre perspektiv drömmer de båda om att kunna leva på sin hobby, precis som de allra bästa herrarna runt om i Sverige gör.
"Drömmen är en jämställd sport med jämställda löner", säger Ellen bestämt.

Satsningen "Tjejer på is" har pågått sedan i höstas och är ett samarbete mellan Ockelbo HC och Ockelbo kommun där Marie Sjöberg, som leder projektet "Samtal pågår", är drivande. Det Leader-finansierade projektet "Samtal pågår" handlar bland annat om att främja inkludering och gemenskap.
"Hockeyn är ofta en mansdominerad sport där killarna tar mest plats men här får tjejerna chans att ta egen plats på banan. På isen kan de utforska och prova sig fram i sin egen takt utan någon konkurrens från grabbarna", säger Marie Sjöberg och fortsätter,
"Det är så kul att se tjejerna köra sina race på isen och det är riktigt kul att Ockelbo HC fått två till tjejer med i U-10, förra året var det en tjej med i klubben och nu är de tre, förhoppningsvis så blir de fler till nästa säsong", konstaterar hon.

2019-03-06