Håkan får Claes Andersson-stipendium

- prisas för sitt arbete: "en eldsjäl som aldrig ger upp"

Årets Claes Andersson-stipendiat heter Håkan Löfstrand – Ockelbo baskets mångårige tränare och eldsjäl.
Han får utmärkelsen för sitt outröttliga engagemang i Ockelbo basket, och särskilt för ungdomar.
”Jag är så oerhört hedrad och stolt. Och förvånad. Det känns omtumlande, och jätteroligt”, säger en rörd Håkan Löfstrand.

Det är en förvånad och mycket, mycket glad Håkan som tar emot beskedet att han utsetts till årets Claes Andersson-stipendiat.
Håkan berättar att han känner väl till fonden och också händelsen 2003 då Ockelbobon Claes Anderson, sköts ihjäl i sitt hem av drogpåverkade gärningsmän.
”Jag kommer ihåg det så väl. Dagen efter skulle vi spela match och när jag berättade för laget sa en av våra amerikaner att ’det här är ju som hemma i Chicago’”, säger Håkan.

Håkan har varit engagerad som tränare i föreningen sedan 1982 och det är hans mångåriga engagemang i basketen och basketungdomarnas framtid som ger honom priset.
”Basketen har varit med mig hela livet. Basketen är en viktig del av mitt liv och Kuxahallen är mitt andra hem”, säger han och berättar att hans röda tråd i ledarskapet har varit att alla ska få vara med.
”Alla ska få chansen och alla ska vara välkomna”, säger han bestämt.

Håkan själv lyfter mentorn Per-Ulf Karlsson som en viktig person i sin egen basketgärning.
”Han var fantastiskt duktig på att få folk att engagera sig och få folk att känna stolthet över klubbmärket”, säger Håkan och fortsätter,
”Och det har jag tagit med mig. Alla kan fylla olika viktiga funktioner i en förening, även de som inte blir basketproffs”.

Den här säsongen har hittills varit ett väldigt roligt år för baskettränaren Håkan, som tillsammans med coachkollegan Jocke Linder lett sitt lag till sju vinster i sju matcher i basketettan, efter succén i division två förra säsongen.
”Vi lever i nuet, det här är kul som det är just nu. Men målsättningen att försöka ta ett kliv till rent sportsligt”, säger han och berättar att han omöjligt kunde säga nej när de killar han, Jocke och Johan Stark tränade för omkring 10 år sedan kom och sa att de ville spela basket igen, och att de ville ha Håkan och Jocke som tränare.
”Jag har större hjärta än hjärna. Jag kunde ju inte säga nej”, säger Håkan och skrattar.

Förutom att det är roligt att det går bra för herrlaget ser Håkan ytterligare vinster med herrlagets framgång.
”Det är så roligt för våra yngre att ha en morot och att ha seniorverksamhet att se upp till. Och jag tror att det är viktigt att man som ungdom ser att man kan sätta mål för sig själv”.

Trots att det har blivit 37 år inom Ockelbo basket har Håkan ännu inte tröttnat. Han lyfter kontakten med ungdomar och glädjen i alla möten med människor som sin stora drivkraft.
"Jag har lärt mig massa annat från idrotten och fått så otroligt mycket tillbaka", säger han och fortsätter,
"Jag har träffat så många människor genom idrotten och alla möten med ungdomar och alla människor ger så mycket glädje", säger han.

 

2019-11-27

Motivering:

”För hans långvariga och outtröttliga engagemang i Ockelbo basket. Att finnas i ett föreningssammanhang är en viktig friskfaktor. Håkan har under många år arbetat för Ockelbo baskets och Ockelbo basketungdomarnas framtid. Alltid positiv och av åsikten att ingenting är omöjligt, en eldsjäl som aldrig ger upp!”

 

Tidigare pristagare:

2018 Kvinnojouren Blåklockan
2017 Locker Room Talk
2016 Eva Lööke
2015 Ockelbo Hockey Club
2014 Magnus Wikinghielm, Motala
2013 James Garrick
2012 Charlie Wiklund och Dennis Jonsson, samt ungdomsgården Underground
2011 (ingen utdelning)
2010 Jonas Törnell
2009 Therese Bergqvist
2008 Anna Orlander, Filomena Policapo
2007 Service & Handel
2006 Moussa N'Diaye
2005 Eva-Britt och Odvar Gabrielsson
2004 Byavakterna