30 företagsmöten på en vecka

- årets företagardialogvecka i kommunen är igång

Under årets företagardialogsvecka besöker kommunens tjänstepersoner och politiker nästan 30 företag.
Ett av besöken gick till färska företagaren Pelle Erikson som sedan 1 november driver Preem.
”Jag blev så glad när jag såg att jag skulle få komma hit – det här är ju så spännande med era utvecklingsplaner”, säger Anna Schönning (S) som är kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunens näringslivsutvecklare Henrik Ricknell har med sig en ”lycka till”-blomma till Pelle och sambon Sofia Hålén och det är knappt så den får plats bland alla blommor med lyckönskningar som står framme på disken. Många är glada att Pelle och Sofia valde att ta över macken som sjuder av liv. Under besöket plingar det i dörrklockan när kunderna kommer in mest hela tiden. Några är nya för Pelle, men en hel del känner han igen sedan han arbetade på macken för tio år sedan.
”Det var att driva eget som lockade mig. Jag gillar det sociala i en butik, att få träffa kunder”, säger Pelle.

Det var så sent som i somras på Ockelbo marknad som Lars-Göran Back frågade om inte Pelle skulle ta över macken.
I augusti hade paret funderat klart och sökte upp Lars-Göran.
”Och när vi kom hit till kontoret då kändes det självklart. Det kändes direkt att det kommer att bli jättebra. Jättekul”, säger Sofia Hålén.

Sagt och gjort. För knappt två veckor sedan tog de över macken och Pelle som är ny som egen företagare har stöd från Sofia som drivit VillaAntik i tio år.
”Härligt att ni kan hjälpas åt att starta upp och att ni båda är sådana entreprenörer”, konstaterar Anna Schönning.

Det viktigaste den allra första tiden har varit att få en känsla för vad kunder önskar för att kunna vara tillmötesgående.
”Vi behöver ha fingertoppskänsla och följa säsongen”, säger Sofia och berättar att under älgjakten ökade försäljningen av t-röd till exempel.

De båda månar om de lokala producenterna och vill helst ta in lokala produkter, vilket de har en del frihet att göra under Preems vingar eftersom man är mer än en mack när man finns på landsbygden.

Tack vare att personalen med lång erfarenhet stannade kvar har paret viktiga resurser i medarbetarna.
”Det har varit jätteviktigt att de ville vara kvar. De kan så mycket och är så rutinerade. Man kan fråga dem om saker man funderar kring”, säger Pelle.
”Vi har fantastiskt bra personal”, säger Sofia.

De lyfter också samarbetet med andra företagare och den hjälpsamma kulturen bland företagare som de upplever finns i byn.
”Det känns som att alla är mån om att lyfta varandra och att man vill hjälpa varandra att utvecklas”, säger de båda.

Trots att de är nya bakom rodret på macken har de redan många utvecklingsplaner igång.
De vill bygga en gör-det-själv-hall och tvättplattor för de som vill kunna tvätta bilen själv utan att åka in i en biltvätt.
”Det har vi fått till oss, att en gör-det-själv-hall saknar många i byn så det vill vi bygga”, säger Pelle.

Macken har förstås de traditionella biltillbehören och bränsleförsäljning, men Sofia vill också lyfta fram deras mini-livs och möjligheterna att komma och fika och hänga lite.
De har redan funderat kring ungdomarna som kanske inte har någonstans att hänga. En större fikahörna skulle kunna vara uppskattat, tror de.
”Men vad härligt att höra att ni har ett socialt engagemang som ni har bakat ihop med er affärsidé och kokat ner till något så bra”, säger näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell om idéerna att göra plats för ungdomarna.

Nu ser paret framemot 7 december då det vankas invigning och tårtkalas på macken. Mellan 10-18 kommer man att fira extra och de lovar fina erbjudanden.