Ockelbo startar vård- och omsorgsutbildning

startar till våren - sista ansökningsdag 1 december

Nu är det klart att Ockelbo kommun startar en egen vård – och omsorgsutbildning via vuxenutbildningen.
Utbildningen är på tre terminer och man kan studera både på distans och genom klassrumsundervisning.
”Äntligen!”, säger Vuxenutbildningens rektor Ola Åberg om att man från januari kommer att kunna studera till undersköterska i Ockelbo.

*Transkribering av filmen finns längst ned på sidan

Ola Åberg och vuxenutbildningen har länge önskat att man ska kunna erbjuda en vård och omsorgsutbildning på hemmaplan i Ockelbo. Hittills har de som velat studera till undersköterska fått söka sig till närliggande kommuner. Men eftersom det finns en stor målgrupp och efterfrågan i Ockelbo har man nu beslutat att starta utbildningen i Ockelbo till vårterminen.
”Det känns så roligt. Det här är jättebra för kommunen”, säger Ola Åberg.

Inom Ockelbo kommun finns ett stort behov av fler utbildade undersköterskor och man tittar nu på flera sätt att säkra kompetens inom omsorgen. Bland annat genom en särskild lönesatsning, (som man kan läsa om här!), att erbjuda alla utbildade undersköterskor en tillsvidareanställning och så nu att erbjuda utbildning på hemmaplan.
”Vi har pratat länge med socialförvaltningen om vilket lyft det skulle vara för dem, både inom hemtjänsten och på vårt särskilda boende Bysjöstrand, att ha utbildningen på hemmaplan”, säger Ola Åberg.

Rektor Ola Åberg, administratör Sara Sjöberg-Kleemair och studie- och yrkesvägledaren Emilia Sundström är glada att kunna erbjuda vård- och omsorgsutbildning på hemmaplan i Ockelbo.

Men det är snabba ryck nu inför terminsstarten. Redan nu kan man söka till utbildningen och senast 1 december ska man lämna in sin ansökan. Det gör man genom att besöka vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare Emilia Sundström eller via blankett på hemsidan!
Blanketten finns på vuxenutbildningens sida!
Man kan också nå studie- och yrkesvägledaren via telefon: 0297-554 62 eller 070-160 56 79.

15 december får alla besked om man har kommit in på utbildningen eller inte och 15 januari drar terminen i gång.
”Det går jättefort, men vi har jobbat med detta länge. Och vi vet att det finns en stor efterfrågan”, säger Ola Åberg och fortsätter,
”Vi har dessutom kunnat rekrytera en erfaren och välutbildad lärare och det känns otroligt roligt”.

Själva utbildningen är på gymnasial nivå och omfattar tre terminer och 1500 poäng. Man kommer att ha praktik på arbetsplatser under alla tre terminer och under den sista terminen väljer man mellan två inriktningar – äldreomsorg eller akutsjukvård. All information om utbildningen kommer att finnas under veckan på vuxenutbildningens startsida. 

2019-11-12


 

Transkribering av film

Christina Magnussons, ny vårdlärare i Ockelbo står utomhus och pratar till kameran:

"Den 15 januari startar vuxenutbildningen i Ockelbo en vårdutbildning.
Jag heter Christina och jag kommer att arbeta där som legitimerad vårdlärare.
Jag har tidigare erfarenhet inom vården som sjuksköterska i bland annat akutsjukvården. Och jag har jobbat på vuxenutbildningen och på ungdomsgymnasiet som lärare.
Den här utbildningen kan du söka, både du som inte har tidigare erfarenhet från vården, och även du som vill både jobba och studera samtidigt.
Lämna in din ansökan innan 1 december. Tveka inte att söka! Välkommen!"