Skolstart för Ockelboelever

- titta in i nya paviljongen på Åbyggeby skola

I dag, torsdag, startar höstterminen på kommunens tre skolor.
På Åbyggeby skola får alla elever nya klassrum och de allra äldsta får gå i nyinredda paviljongen.
”Vi har jobbat febrilt, men det har blivit riktigt bra och välkomnande”, säger läraren Eija Karjula som längtar efter att ta emot eleverna.

Häng med in och tjuvkika i lokalerna!

Torsdag 22 augusti ringer det åter in på Ockelbos tre skolor efter sommarlovet. För de omkring 110 elever som klockan 8.00 börjar på Åbyggeby skola väntar flera nyheter.
På gården ned mot parkeringen står en helt ny rödmålad paviljong. Där ska de 26 eleverna i årskurs 3 ha sina lektioner och på eftermiddagen tar stor-fritids vid i lokalerna.
”Några elever har varit in och tjuvkikat och de tycker att det ska bli väldigt roligt att ha lektioner här”, säger läraren Mia Forsling.
”Och några yngre sa att de längtade tills de skulle börja i 3:an och fick gå här”, säger Eija Karjula.

Bild på klassrummet Närbild på vita tavlan

Eija och Mia som ska ha de 26 eleverna i årskurs 3 har arbetat febrilt inför skolstarten för att ställa i ordning lokalerna.
”Lite svettigt har det varit – vi har verkligen tränat musklerna”, säger Eija med ett skratt och berättar att de har burit möbler, städat, satt upp gardiner och förberett hela helgen.
”Vi vill att det ska vara inbjudande, att eleverna ska känna sig välkomna”, säger Mia Forsling.

Två lärare hänger upp gardiner Bild över klassrummet

Några av möblerna har ännu inte anlänt men tack vare att man praktiserat återbruk är klass- och grupprummen ändå redo att ta emot eleverna. I klassrummet står bänkar från storskolan uppradade och storskolan har i sin tur fått ärva från Gäveränge, på väggen hänger en whiteboard från Jädraås, i fönstren hänger gardiner från storskolan och på katedern ligger röda äpplen från Mias trädgård.
”Det är bara återbruk. Häftigt ändå att vi fått det så fint”, säger Eija och visar en karta hon ska sätta upp och ha i geografi-undervisningen.
”Fast gardinstängerna är faktiskt nya, men det är det enda”, konstaterar Mia.

Arbetsrummet i paviljongen Bild på hörlurar i klassrummet

I den nya paviljongen finns ett klassrum med plats för eleverna, samt ett större allrum där det på eftermiddagarna blir stor-fritids för 2:or och 3:or. Dessutom finns grupprum, kapprum, toalett och arbetsrum.

Paviljongen, som köptes in inför denna termin och ska stå kvar i minst tre år, ger skolan en möjlighet att flytta ut en årskurs och på så vis få mer plats till de två återstående inne i storskolan. Man kommer också att kunna nyttja grupprum bättre och på så vis göra bättre anpassningar i undervisningen. Förutom paviljongen möts också Åbyggebyeleverna av en nyrenoverad storskola. Storskolan har fått nytt tak och ny fasad, vilket har gett skolan ett riktigt lyft, tycker läraren Eija Karjula.
”Det ser ut som en helt ny skola, så fint”, säger hon.

Bild på Åbyggeby skola Yttre bild på paviljongen

Här finns alla terminstider och lovdagar!

2019-08-21