Skyddsvisir till vården skapas i Ockelbo

Johanna tillverkar bågar i hemmet - efterlyser material

På en vecka tillverkade Johanna Stålberg och hennes pojkvän 100 visir som kan användas inom vården, med hjälp av en 3D-skrivare. Nu efterlyser Johanna, som även är enhetschef inom hemtjänsten, att  andra som har en likadan skrivare kan hjälpa till, och gammaldags OH-papper.

Vården i Sverige skriker efter skyddsutrustning och på flera håll används kreativa lösningar för att hjälpa till. Så även i Ockelbo. Med hjälp av en 3D-skrivare så kan man skriva ut bågar av plast, som sätts som ett slags diadem över pannan. På dessa bågar kan man sätta fast overhead-papper.

- Vi har gjort 100 stycken sen förra torsdagen och håller på att göra 100 till. Det tar en och en halv timme att skriva ut ett par bågar, säger Johanna Stålberg.

Fler hjälper till

Två andra personer har också hört av sig till Ockelbo kommun för att hjälpa till, en av dem kom till och med under torsdagen och lämnade ett gäng med bågar. 

- Om det finns fler hemma i stugorna som har 3D-skrivare och kan tänka sig att hjälpa till och skänka till vården så vore vi väldigt tacksamma, säger Johanna Stålberg.

Overhead-papper sökes!

På bågarna fästs alltså vanligt OH-papper, det som man lade på overhead-maskinen när man skulle ha en redovisning i skolan förr i tiden. Nu hoppas man att alla som vet med sig att de har sådant papper hemma kan skänka det. 

- Jag gjorde en efterlysning till kommunen och fick ett överväldigande gensvar av skolor och andra verksamheter. De hittade 500-700 stycken papper som låg i gömmorna, säger hon.

Har du OH-papper liggande hemma? Eller vill du lämna bågar du gjort i din 3D-skrivare?

Lämna det i vår insamlingslåda på kommunens välkomstcenter. Allt kommer sedan att skickas för disinfektion.

Ritningar till hur man gör bågar med en 3D-skrivare hittar du här:

https://3dverkstan.se/protective-visor/

I klippet kan du se bilder på bågarna och hur de tillverkas.

 

2020-04-03