Säljer grönsaker på odlingslotterna

Var jordbrukare i Eritrea - ställt om till svenska förhållanden

Genet och Yemane var jordbrukare i Eritrea. Sedan tio år tillbaka har de odlat grönsaker på odlingslotterna i Ockelbo. Nu kan man gå dit och köpa grönsaker, genom att bara peka på det man vill ha.

Odlingslotterna i Ockelbo har samlat odlingsintresserade människor från bland annat Eritrea, Afghanistan, Nepal, Peru och Sverige sedan 2011. Trädgården ditt hem är projektet som ska hjälpa till att förverkliga odlarnas idéer, utbyta tankar och odlingssätt, men också nya vägar till försörjning.

- Just nu får man komma hit. Det finns vissa tidpunkter då våra två odlare Genet och Yemane skördar på en gång. Det är bara att peka på det du är intresserad av. Du kan även bli medlem och få grönsaker i kassar, säger Karin Olsson, projektledare för Trädgården ditt hem, och trädgårdsmästare.

På odlingslandet, som ligger i närheten av Wij Trädgårdar och bredvid Ockelbo camping består av ungefär 40-50 personer. 

- Det är väldigt många olika bakgrunder med olika nationaliteter. Det startade 2011 och det visade sig att jättemånga ville odla. Nu är det nästan fullt här. Det är många här som har en bakgrund som bonde och varit självförsörjande i sina hemländer. Det finns väldigt mycket odlingskunskap, säger Karin Olsson.

Se och hör Genet och Yemane i klippet!

Fakta Trädgården ditt hem:

Projektet Trädgården ditt hem syftar till att skapa integration, inkludering och arbetstillfällen genom utveckling av kolonilotterna i Ockelbo. Projektet genomförs med stöd från Leader Gästrikebygden och EU:s Landsbygdsfond.

Mer info hittar du på deras hemsida: https://tradgardenditthem.wordpress.com/

Besök gärna matkartan för fler lokala producenter: https://www.ockelbo.se/Global/Bilder/matkarta.png

2020-07-31