Hemtjänsten får egna öppettider: "Minskar risken för att ta hem smitta"

Häng med hemtjänstpersonalen när Ica öppnar i ottan

Hemtjänstpersonalen handlar i vanliga fall 30 gånger i veckan till sina brukare. Men nu har hemtjänsten i Ockelbo och Ica Supermarket Ugglebo ingått ett samarbete, som innebär att personalen får helt egna öppettider. 

- Nu minskar vi risken avsevärt att ta hem smitta till våra brukare, säger Ola Hålén, enhetschef hemtjänsten i Ockelbo.

I två veckor har samarbetet pågått mellan kommunen och Ica. En andra våg med ökad smittspridning och skärpta allmänna råd fick hemtjänsten att hitta på en ny lösning, så att risken för smitta, både för personal och brukare, minskade. 

- Vår personal är där 30-35 gånger i veckan. Det är inte optimalt att de springer omkring som vanliga människor. Samtidigt måste vi sköta vårt jobb och servera de äldre som har behov av hjälp och det kan vi bara göra friska. Därför ställde vi frågan om vi kunde få komma tidigt på morgonen och göra våra inköp, säger Ola Hålén, enhetschef hemtjänsten i Ockelbo.

Specialöppet 

Lösningen är att Ica, som öppnar åtta i vanliga fall, håller öppet från klockan sju på tisdagar och onsdagar för hemtjänstpersonalen. Fredrik Holm som är vd på Ica-butiken fick frågan och tyckte att det var en bra lösning.

Ola Hålén på hemtjänsten hörde av sig och frågade och då kände vi att det här kan vi fixa. Sen minskar också trängseln i butiken övriga tider när hemtjänstpersonalen kan göra klart handlingen på morgonen. Så det var en bra lösning, säger Fredrik Holm, vd Ica Supermarket Ugglebo.

Följ hemtjänstpersonalen när de handlar i en öde matbutik

Nu har hemtjänstpersonalen varit i gång i två veckor. Hur det fungerar? Det får du svar i filmen där Åsa Lindahl på hemtjänsten tar dig med under en handlingstur.

En fråga om arbetsmiljö

De skärpta allmänna råden, som än så länge gäller till den 13 december, innebär att man ska hålla sig till att handla nödvändiga inköp, som matbutiker och apotek. Det gör också att hemtjänstpersonalen, som vanligtvis hjälper till med att handla i andra butiker nu har slutat med det.

- Andra saker vi brukar hjälpa till med har vi fått säga nej till, för att minska smittorisken. Kronans apotek är också säkert eftersom de ställer grejer utanför dörren, säger Ola Hålén och fyller i att det inte bara handlar om att skydda sina brukare.

- Det är en arbetsmiljöfråga i lika stor grad. Vår personal måste utföra sitt jobb och kan inte säga nej till att åka hem till brukare. Det här är en åtgärd i vårt arbete för att de ska få en så trygg och bra arbetsmiljö som möjligt, säger han.

Ola Hålén,

Ola Hålén, enhetschef hemtjänsten i Ockelbo

2020-12-03