Läget är allvarligt - nu måste vi hjälpas åt

Smittspridning ökar kraftigt även i Ockelbo

Under tre månader i höst hade vi i Ockelbo en handfull som var bekräftat smittade av corona. Bara den senaste veckan har 24 personer testats positivt. Länsstyrelsen har tillsammans med Region Gävleborg och länets kommuner därför gått ut med ett myndighetsmeddelande via Sveriges Radio Gävleborg, P4.

På fredagen samlades kommunrepresentanter, Region Gävleborg och länsstyrelsen digitalt för att diskutera den allvarliga situationen.

– Vi behöver nu verkligen göra allt vi kan för att vända kurvan och bromsa smittspridningen. Varje val du gör är viktigt för att hjälpa vården, rädda liv och för att vi snabbare ska kunna komma tillbaka till en mer normal tillvaro, säger landshövding Per Bill.

För att skicka en tydlig signal om det allvarliga läget bestämde aktörerna att Länsstyrelsen Gävleborg skulle begära ett myndighetsmeddelande i Sveriges Radio P4 Gävleborg. Meddelandet sändes första gången på fredagseftermiddagen och kommer att upprepas under helgen för att nå så många som möjligt.

Myndighetsmeddelandet lyder:

"Med anledning av den stora smittspridningen har vård och omsorg i länet allvarliga problem. Nu uppmanar länsstyrelsen, Region Gävleborg och länets kommuner alla att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Ta ditt ansvar:

  • umgås endast med de som du bor tillsammans med,
  • avstå från att vistas i miljöer med risk för trängsel
  • avstå från sociala sammankomster och evenemang."

 


 

– Att använda myndighetsmeddelande är inget vi gör ofta. Det är en signal om att läget verkligen är allvarligt. För att vården ska kunna ta hand om dem av oss som behöver sjukhusvård måste vi alla förstå att våra val spelar roll, säger landshövding Per Bill.

Julhandel står för dörren och för många kanske julklappsinköp står på agendan i helgen.

– Det är oerhört viktigt att vi tar ansvar och håller avstånd i alla lägen nu. Planera så att du hela tiden kan undvika trängsel och folksamlingar, säger landshövding Per Bill.

Många butiker och handlare erbjuder alternativa sätt att sköta den traditionella julhandeln.

– Vi säger inte att man inte ska handla. Det är av största vikt att vi stöttar våra entreprenörer i tuffa tider, men vi måste agera ansvarsfullt, säger Per Bill.