Årets industriminne går till Jädraås samhälle

Christer Lundqvist: "Uppskattning för det arbete vi bedriver"

Utmärkelsen årets industriminne 2020 går till Jädraås samhälle. "Det känns jättebra att bygden uppmärksammas" - säger Christer Lundqvist, ordförande i Jädraås byråd.

Svenska industriminnesföreningens (SIM) utmärkelse Årets industriminne går 2020 till Jädraås samhälle i Ockelbo kommun. Priset har sedan 1995 delats ut årligen och och syftar till att uppmärksamma vårt industriella kulturarv och viktiga insatser som görs för att vårda och förmedla detta.

- Det känns jättebra att bygden uppmärksammas både för vad den varit och det vi gör för att bevara den, säger Christer Lundqvist, ordförande i Jädraås byråd.

SIMs motiveringen lyder som följande:

"Jädraås samhälle tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2020 för ett stort ideellt engagemang som visar att industriarv kan generera platsutveckling i ett samhällsperspektiv. Utmärkelsen gäller samhället som helhet och det gemensamma arbetet med tyngdpunkter i bruksanläggningarna, museijärnvägen och skogsarbetarbyn."

Hade 2000 invånare

Jädraås hytta anlades år 1856 och trakten växte i rask takt till 2000 invånare, trots att såväl järnhantering och järnväg lagts ner så återstår där 200 invånare. Flera föreningar i Jädraås arbetar nu aktivt med att bevara dessa industriminnen.

- Vi försöker visa på olika sätt hur det såg ut här. Vi sätter skyltar utanför hus med deras gamla namn, vi visar upp hyttan och smedjan, hur den verksamheten var uppbyggd. Du kan följa historien, som en tidsresa, säger Christer Lundqvist.

- Vad betyder ett sånt här pris?

- Vi ser det som en uppskattning för det arbete vi bedriver och vi hoppas att det kan öka antalet besökare. Förhoppningen är att coronaviruset håller sig borta så att vi kan få bedriva verksamhet, men det går alltid att komma hit och titta. Det finns många utomhusaktiviteter här i Jädraås, säger Christer Lundqvist.

Hyttan i Jädraås

Hyttan i Jädraås

Ångtåg längs med Jädraås - Tallås järnväg

Ångtåg längs med Jädraås-Tallås järnväg

2020-05-07