390 tusen kronor i bidrag till Jädraås-Tallås Järnväg

För vagnhallsbygge och renovering "Känns fantastiskt"

Först fick Jädraås- Tallås Järnväg (JTJ) ett bidrag på 250 tusen kronor för vagnhallsbygge. Två dagar senare fick vi veta att de även fått 140 tusen kronor för en fasadrenovering.

Mycket handlar om Jädraås nu. Vi har tidigare berättat att Jädraås Samhälle fick priset årets industriminne

250 tusen kronor i bidrag för ett vagnhallsbygge.

Det är Riksantikvarieämbetet som ger Jädraås-Tallås Järnväg, JTJ, ett bidrag på 250 000 kr för byggandet av en ny vagnhall vid museijärnvägen i Jädraås. Den nya vagnhallen ska bli 50 meter lång och innehålla två spår och kommer alltså att rymma 100 meter spår för uppställning av vagnar. Den ska ersätta en gammal byggnad som skadades svårt av de stora snömassorna vintern 2018.

-Ett väldigt glädjande besked, sager Björn Lindell, ordförande i Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg i ett pressmeddelande.

Två dagar senare - 140 tusen kronor i nytt bidrag

Det tog inte lång tid innan JTJ kom ut med information om ännu ett bidrag. Två dagar senare stod det klart att Stiftelsen Per Erikssons och Hedvig Ulfsparres Donationsfond (Gästriklandsfonden) beviljade JTJ ett bidrag på 140 000 kr för putslagning av gavlarna på Gjuteristallet i Jädraås.

-Gjuteristallet är ett lokstall som ligger mitt i besökarnas blickfång när dom kommer till Jädraås, så det är mycket värdefullt att det ger ett prydligt intryck, säger Björn Lindell, ordförande i Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg, i ett pressmeddelande.

Byggnad från 1903

Byggnaden uppfördes år 1903 som gjuteri men blev ganska snart lokstall. JTJ använder för närvarande stallet för uppställning av vagnar som väntar på renovering.

-För några veckor sedan utsågs Jädraås samhälle till Årets industriminne 2020 och det känns fantastiskt med allt stöd vi får för att utveckla museijärnvägens del i detta, säger Björn Lindell.

Källa: Pressmeddelande från Jädraås- Tallås järnväg

2020-05-22