Covidsmittan ökar i Ockelbo

Följer ökningen i länet: "Nu måste vi skärpa oss"

Spridningen av covid-19 ökar i Gävleborgs län och har gått från en låg nivå på ungefär 60 fall per vecka till nu 402 bekräftade fall. - Vi har även fått indikationer på att smittspridningen ökar i Ockelbo, nu måste vi skärpa oss, uppmanar Ann-Katrin Sundelius, tf kommunchef, Ockelbo kommun.

Gävleborgs län har under sommaren och hösten haft ett gynnsamt läge som det kallas, med en låg smittspridning. Den senaste tiden har vi fått veta att smittan ökar i Europa och i Sverige. Nu även så i Gävleborgs län. Den 5 november och en vecka båkåt hade 402  personer testats positiva för covid-19 och kurvan fortsätter gå spikrakt uppåt.

- Antalet fall ökar i hela länet och den finns runtomkring oss, även i Ockelbo. Vi vill uppmana våra invånare att fortsätta följa rekommendationerna och hålla avstånd,  ha social distansiering, hålla handhygien och att man stannar hemma vid minsta sjukdomssymptom, säger Ann-Katrin Sundelius, tf kommunchef i Ockelbo kommun.

"Det du gör spelar stor roll"

Johan Callenmark är socialchef i Ockelbo kommun och befarar att smittspridningen kommer öka ytterligare om man slutar följa rekommendationerna.

- Det du gör spelar stor roll. Alla har ett personligt ansvar. Slutar vi bry oss så kan det bidra till en ökad smittspridning. Det kan låta som en upprepning och tjatigt men det är av yttersta vikt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer. Ökar spridningen i Ockelbo så är risken större att det når våra äldre och andra riskgrupper som är svaga mot viruset, säger Johan Callenmark.

Vad görs för att förhindra att smittan tar sig in i era verksamheter?

- Vi har rutiner och riktlinjer utarbetade i samråd med Smittskydd Gävleborg och Folkhälsomyndigheten. Dessa handlar tex om hur vi skall agera på jobbet i olika situationer, vad som gäller vid besök och hur vi skall agera när brukare kommer från sjukhus. Vi har högre kompetens och bättre förutsättningar nu, men när smittspridningen ökar i samhället blir det också svårare att skydda våra boende.

Viktigt att tänka på vid besök inom äldreomsorgen

Den första oktober så lyftes besöksförbudet inom socialförvaltningens verksamheter. Johan Callenmark uppmanar nu besökare att tänka efter om du verkligen behöver göra det där besöket.

- Det är nu ännu viktigare att man följer de riktlinjer vi satt upp vid besök och att man tänker till en extra gång om man verkligen behöver besöka en anhörig nu när smittan ökar, säger han.

Ökning bland unga

Region Gävleborg varnade i slutet av förra veckan om att smittspridningen ökar. Den främsta ökningen sker bland åldrarna 20-39 år.

- Sammantaget, utifrån det och vad vi ser i storstäderna, kan vi förvänta oss en kraftig ökning, för varför skulle Gävleborg vara undantaget? För att bromsa smittspridningen måste vi vara konsekventa, tänka på den basala hygienen och tvätta händerna, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare till Region Gävleborgs hemsida.

För senaste nytt vad som gäller i Gävleborgs län följ Region Gävleborgs hemsida

Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

- Var hemma när du känner dig sjuk eller har symtom som hosta, feber och ta covid självtest om symtomen inte har gått över efter ett dygn 

- Håll avstånd minst en armlängds avstånd till dina medmänniskor

- Undvik sociala förekomster 

- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten använd handsprit om du har tillgång till det 

- Hosta och nysa alltid i armvecket 

2020-11-03