Hotell Stilleben vinnare av Stora Turismpriset 2020

Nominerade från alla län blir vinnare: "Jättekul för oss"

För 27 året i rad har Stora Turismpriset delats ut. I år utses ingen nationell vinnare. I stället blir alla nominerade från Sveriges olika län vinnare och får 10 000 kr vardera. Region Gävleborg har nominerat hotell Stilleben i Åmot.

- Det är ett resultat för vårt arbete med att ställa om från utländska gäster till svenska gäster, säger en glad Robin Berthier som driver hotellet tillsammans med sin partner Marieke.

Årets pris riktar sig till de som ställt om

För turism och besöksnäring globalt och i Sverige beskrivs pandemin och dess konsekvenser som den största krisen hittills. Krisen kom plötsligt efter många år av oavbruten tillväxt och företagen har drabbats hårt av dess effekter. Så årets pris riktar sig till de företag som under krisen tänkt om och tänkt nytt på ett fantastiskt sätt för att säkra sin verksamhet. Ett av dem är hotell Stilleben i Åmot.

- Stilleben har gjort ett fantastiskt jobb med att ställa om sin verksamhet. Robin Berthier och Marieke Pattijn flyttade till Sverige från Belgien för bara ett år sedan och tog över Stilleben som hade en väl upparbetad utländsk marknad. Men med fast beslutsamhet och snabbt agerande lyckades de på kort tid ställa om sin verksamhet mot den svenska marknaden och på så sätt rädda sin verksamhet, säger Lena Lejerström, strateg på Region Gävleborg.

- Vad är det ni har gjort för att lyckas?

- Vi har visat svenska gäster att här kan man känna tystnad och att man ska kunna känna sig hemma, med goda måltider som är lokal mat och hemlagat. Vi har fått mycket fin feedback från våra gäster, säger Robin.

- Hur tänker ni kring framtiden?

- Vi hade mycket mer gäster än vi trodde att vi skulle få, vi är glada att vi kan överleva som företag och kan titta på nästa år. Vi ser över möjligheterna att bygga en terrass vid köket så gästerna kan sitta utomhus och att ha köket inne i restaurangen. Vi vill ha storytelling kring vår mat och att gästerna kan fråga Marieke hur hon lagar maten och var den kommer ifrån, säger Robin Berthier.

Ingen enskild vinnare

I år utses alltså ingen enskild vinnare. I stället lyfts alla länens nominerade som vinnare av Stora Turismpriset 2020. De vinner en prissumma på 10 000 kronor vardera samt en workshops-dag som fokuserar på aktuella trender och förnyelse. Vinnarna får ta emot sitt pris den 25 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

2020-09-15