Synsam etablerar sig inte i Ockelbo

"Svart dag för oss ockelbobor, säger Magnus Jonsson (S)

Synsam Group har valt att inte etablera sig i Ockelbo kommun. Detta efter att kommunfullmäktiges beslut om att förvärva och investera i en industritomt, för att sedan hyra ut till företaget, överklagats och fällts i förvaltningsrätten. Kommunen har arbetat hårt efter domen och presenterat en ny lösning, men har fått beskedet att Synsam etablerar sig i Östersund.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) och vice ordförande Marit Rempling (C) kommenterar beskedet.

- Det är en svart dag för oss ockelbobor när det gäller etableringen. Vi hade Synsamfabriken i vår hand, vilket hade inneburit minst 150 arbetstillfällen och en miljon glasögonbågar som skulle tillverkas i vår kommun. Vi hade ett 15-årigt hyresavtal och det skulle inte belasta oss som skattebetalare. Tyvärr höll det inte i förvaltningsrätten och det visar att vi på landsbygden inte har samma förutsättningar som större kommuner. Vi får bara gratulera Östersund, säger Magnus Jonsson (S).

Förlust för hela regionen

- Vi har förlorat många arbetstillfällen, men också en destination och något som skulle gynnat fler företag i vår kommun. Det skulle vara en kick för hela samhället och det är en förlust inte bara för Ockelbo kommun, utan hela regionen, säger Marit Rempling (C).

Ny lösning presenterades

- Efter domen har vi jobbat stenhårt bakom kulisserna. En ny lösning togs fram med en privat investerare, som vi presenterade förra veckan. Men Synsam har varit tydliga med att de inte kände sig välkomna till regionen och Ockelbo. Vi upplever att all negativ publicitet och den debatt som varit i media har skadat relationen mellan kommunen och Synsam, säger Magnus Jonsson (S).

Med på kartan

- Vi är så otroligt stolta över det engagemang som kommunkontoret har levererat under den här ettåriga processen. Det visar att vi i Ockelbo finns med på kartan när det gäller större etableringar, säger Marit Rempling och Magnus Jonsson.

2021-02-24