Man öppnar dörr till nya föreningshuset

Åmots skola har blivit Föreningshuset

Följ med till den nya mötesplatsen i Åmot

Föreningshuset, det heter den nya samlingsplatsen i Åmot, som rymmer bland annat gym, möteslokal, storkök och vävstuga. Flytten från Åmotsgården till lokalerna som tidigare var Åmots skola nyttjas hyresfritt, och har nu rustats upp tack vare ett stort frivilligt arbete och med stöd av kommunen.

- Jag tycker det betyder jättemycket, nu har vi samlat allt på ett ställe, säger Sören Sundqvist som varit med och drivit omvandlingen till Föreningshuset.

Det blev för kostsamt och tidskrävande att vara kvar i Åmotsgården. Tvärs över vägen stod samtidigt före detta Åmots skola, förutom förskolan som ligger där i dag, outnyttjad.

- Det var dyrt att driva Åmotsgården och vi var tvungna att anordna loppisar och en massa tok för att få in intäkter. Till slut insåg vi att det här går inte. Så stod hela övervåningen på skolan tom. Då tyckte jag att det borde vi utnyttja, säger Sören.

För åtta år sedan lades byskolorna i Jädraås, Lingbo och Åmot ned efter beslut av kommunfullmäktige. Nu är Åmots skola en ny samlingsplats i byn. 

Lagt ner 900 timmar

Ockelbo kommun "hyr" ut den gamla skolan hyresfritt till byrådet i Åmot, som har lagt ner ungefär 900 frivilliga timmar för att rusta upp Föreningshuset invändigt. Samtidigt har Ockelbo kommun lagt ungefär 250 tusen kronor på bland annat materialkostnader och vaktmästarna har bidragit med mycket arbetstid.

- Det här är en win-win situation för Åmotsborna och Ockelbo kommun. Här har vi en modern förskola på nedervåningen och en tom skola på övervåningen som nu kan fyllas med gym, vävstolar, matlagningskurser och föreningsmöten. Det här är typiskt för hur vi jobbar i Ockelbo när vi har pigga och aktiva föreningar och ett lysande exempel på hur vi vill arbeta med föreningslivet, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

- Men samtidigt krävs det att man vågar ta de här besluten i byarna som man har gjort i Åmot nu. För det är inte alltid så lätt att släppa gamla lokaler med den historia som finns. 

Sören Sundqvist vill också tillägga att:

- Det står inskrivet i föreningens stadgar, att när vi kommit på god fot och får bra med pengar ska kommunen få någon krona också, det får vi reglera.

Sören visar Magnus den nya möteslokalen.

Gym, vävstolar och bibliotek

Det är mycket som ryms i Föreningshuset. Här finns ett litet bibliotek, mötesrum, nya toaletter, vävstuga, träslöjd, ett stort kök, gymnastiksal med dusch och bastu, och så ett gym. Allt visades upp för ungefär 100 besökare när det var öppet hus den 4 september. Då tog man även in 28 namnförslag på de nya lokalerna. Marko Alms förslag "Föreningshuset" gillades av arbetsgruppen i Åmots byråd.

- Det var lyckat. Med gymmet kommer det också bli lite rotation i kåken. Det är redan 40 personer som anmälde sig för visning av gymmet, säger Sören och tillägger att det nog inte finns så många gym som har lika fin utsikt som det här.

Ett sex månaders gymkort kostar 400 kronor, 300 för pensionärer.

Inte bara för Åmotsborna

Främst kommer nog lokalerna användas av Åmotsborna och dess 16 föreningar. Men det finns inget som hindrar från att en utsocknes tar del av Föreningshusets utbud.

- Målgruppen är hela kommunen skulle jag säga. Det finns inget hinder att komma hit vare sig du är från Ockelbo, Lingbo eller Jädraås, det är helt fritt att komma, säger Sören Sundqvist.

Vad betyder det att ha fått till det här nu?

- Jag tycker att det betyder jättemycket. Folk har kommit hit och blivit jätteimponerade över vad vi har gjort. Det var väldigt tungt med Åmotsgården, alltid var det något som skulle fixas. Jag hoppas verkligen på det här och känner mig nöjd och hoppas att ortsborna också är det.

Här ryms en vävstuga...

... och ett snickeri. 

I det lilla biblioteket kan man låna och lämna böcker fritt.

Uppdukat för stora middagar...

... självklart med ett stort kök till! Passar även utmärkt för matlagningskurser.

En bit av Åmotsgården flyttar med till Föreningshuset.

2021-09-17