Tre glada kvinnor samlar skräp

Plocka skräp i Ockelbo kommun

Håll Sverige Rent-dagen 2021

Den 18 september pågår Håll Sverige Rent-dagen. Tillsammans samlar hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung, allt skräp vi ser. Häng på tillsammans med dina vänner, familj, företag eller förening du också!

På Håll Sverige Rents hemsida kan ni skapa ett eget event som kommer att synas på hemsidans karta. Det är ett bra sätt för att visa vad du och ditt företag eller förening gör för att bidra till att Ockelbo kommun blir en lite finare plats. Läs mer här om hur du skapar ditt eget event (öppnas på hsr.se)

Drabbar naturen och djuren

Tillsammans kan vi stoppa skräpet från att skada djur och natur. Det spelar ingen roll var det slängs, skräp på land blir skräp i havet och skräp i staden drabbar också naturen – och djuren. Och skräp föder skräp. Det är mycket större risk att vi lämnar kvar våra engångsmuggar, plastpåsar och glasspapper på en redan skräpig plats.

Sprid ordet

Berätta gärna för fler om er insats. Det kan inspirera fler till att ta sig ut. Visa gärna fynden i sociala medier. Hashtagga #hållockelborent #hållsverigerent och #helasverigeplockarskräp.

Ni väljer själv var när och hur ni vill plocka skräp. Som deltagare ansvarar ni för ert eget skräp. Sortera det gärna och lämna till återvinningen. Här hittar du öppettider till återvinningscentralen i Ockelbo (öppnas på gastrikeatervinnare.se)

Hämta eller beställ skräpplockarpåsar

När ni anmäler er till Håll Sverige Rent-dagen kan ni kostnadsfritt beställa påsar via Håll Sverige Rents webbshop. Ifall det tar slut eller om ni inte hinner få några påsar så går det att hämta, ett begränsat antal, i vårt välkomstcenter mellan den 13 och 17 september.

Om du vill anmäla en större nedskräpning eller dumpning kan du anmäla det på vår e-tjänst. (öppnas på sandviken.se)

Gästrike återvinnare hittade massvis med skräp

I september 2020 besökte miljöpedagoger från Gästrike återvinnare Ockelbo på en #hittaskräpet-turné. I filmen ovan kan du se vad de hittade på bara några timmar.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 18 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt.

2021-09-10