Letar efter vattensalamandrar i mörkret

Jakten efter större vattensalamander i nattlampans sken

Tipsa kommunekologerna som inventerar småvatten

Utrustade med starka nattlampor ger sig Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) nu ut på jakt för att hitta större vattensalamandrar i Ockelbo, Hofors och Sandviken. Syftet är att se hur man kan hjälpa den hotade arten. Nu efterlyser kommunekologerna fler tips från allmänheten.

Arten större vattensalamander har minskat under en längre tid, främst på grund av förstörda habitat. Den påverkas negativt av bland annat ett effektiviserat jordbruk, bekämpningsmedel och övergödning. I maj drog LONA-projektet Större vattensalamander i Gästrikland i gång. Målet är att ta reda på var arten finns och på så sätt se hur man kan hjälpa den genom naturvårdsinsatser.

Se filmen där kommunekologerna Henry Nilsson och Anna Hansson ger sig ut till en damm någonstans i Ockelbo kommun, på jakt för att hitta större vattensalamander.

 

Så här lämnar du tips till oss!

Kontakta vår kommunekolog Henry Nilsson på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, om du vill lämna tips på större vattensalamander: Via mejl: henry.nilsson@sandviken.se eller telefon: 026-24 14 48

Kommunekologer Anna Hansson och Henry Nilsson står vid en damm

Kommunekologerna Anna Hansson och Henry Nilsson inventerar beståndet av större vattensalamander.

Förväxlas

I Sverige finns två arter av vattensalamander som är ett groddjur. Den större vattensalamandern, Triturus cristatus förväxlas lätt med den mer vanligt förekommande arten mindre vattensalamander, Lissotriton vulgaris.

Kommunekologer intervjuas av Sveriges radios reporter

Med under sökandet var Sveriges radios reporter Leif Eriksson, som här intervjuar Henry Nilsson. Lyssna på P4 Gävleborgs intervju genom att klicka här.
 

Vad är LONA?

LONA-projektet är ett led i en ökad kunskapsuppbyggnad och kartläggning om hotade arter i närområdet och pågår under 2021. Du kan läsa mer om projektet på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-06-24