Cirka 100 har sökt feriejobb i Ockelbo kommun

Nu ska ungdomarna matchas ihop med arbetsgivare

Varje år erbjuder Ockelbo kommun feriearbete till ungdomar som är 15 till 18 år gamla. I år har ungefär 100 personer valt att skicka in en ansökan.

Den som sökt feriearbete förväntas kunna arbeta 60 timmar på två veckor under veckorna 25-32 inom bland annat barnomsorg, service, trädgård, underhållsarbeten och viss äldreomsorg. Exempel på arbetsplatser sedan från förra året är Jädrås-Tallås Järnväg, Rönnåsstugan, förskola, Wij trädgårdar, Ockelbo rytttarförening och Familjecentralen.

Förutom att ungdomarna ska få prova på att arbeta sker även arbetsintervjuer så att man är föreberedd när man ska söka jobb i framtiden. På grund av rådande pandemi blir det annorlunda i år.

- I vanliga fall har vi intervjuer på plats med alla ungdomar. Men i år sker det via telefon istället.  Tyvärr, det är mycket bättre att träffas så att ungdomarna får bli lite nervösa och tränas inför arbetslivet. Tanken är ju att det ska likna en vanlig jobbansökan så mycket som möjligt. Men i år kan vi av förklarliga skäl inte ha 100 ungdomar som besöker oss i våra lokaler, säger Anders Roth, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Ockelbo kommun.

Matchas ihop med arbetsplats

Efter att ungdomarna skickat in ett personligt brev och blivit intervjuad via telefon så inleds arbetet med att matcha ihop ungdomarna med en arbetsplats. Målet är att alla ska ha någonstans att vara under sommaren och hittills ungefär 40 unga blivit tilldelad en plats att vara på.

- Det var ett tufft arbete förra året med tanke på pandemin, och det är det nu med. 2020 fick 90 ungdomar jobb. Målet är att vi ska ha klart det inom några veckor, säger Anders Roth.

Nytt för i år är också att man på grund av ekonomiska skäl inte anlitat någon feriejobbsansvarig. Istället sköter arbetsmarknadsenheten hela processen internt.

fotbollsplan och meny från rönnåsstugan

Ungdomarna har bland annat hjälp till vid fotbollsläger och i Rönnåsstugans servering

dubbelbild -plan på stenhuggarens förskola och inifrån Pålsgården

Vissa fick sitt feriearbete på Stenhuggarens förskola och i Pålsgården

2021-05-07