Just nu kan det ta längre tid att hantera ditt bygglovsärende

Ovanligt högt tryck - "vi ber om lite tålamod"

Det är många som under pandemin vill bygga där hemma vilket innebär att bygglovshandläggarna på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning just nu har längre handläggningstider än normalt. Något som de hoppas att de sökande har förståelse för.

Det är inte bara i bygghandeln som coronaeffekten märks av. Det är också kännbart hos handläggarna som hanterar alla bygglov- och anmälningssärenden som kommer in. Just nu är de fler än vanligt och handläggarna jobbar så fort de kan med att hantera dem.

- Vi ber om lite tålamod. Det är tuff arbetssituation just nu för våra handläggare och vi gör vårt bästa för att hantera alla ärenden i turordning. För att vi ska kunna lägga mer tid på handläggning och hjälpa alla som söker, så hoppas vi på förståelse för att kan det vara svårare att få tag i enskilda handläggare just nu, säger Annelie Walfridsson, byggnadsinspektör på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.

En komplett ansökan går snabbare att hantera

I normala fall har våra handläggare på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning haft bland de bättre handläggningstiderna i Sverige med en snitthandläggningstid på drygt 3 veckor. Men just nu under en period måste man räkna med att handläggningen kan ta upp till 10 veckor från det att en bygglovsansökan blivit komplett.

Annelie berättar att en ansökan går snabbare att hantera om de får in en komplett ansökan redan från början.

- Just nu lägger vi otroligt mycket tid på att få in kompletteringar till ofullständiga bygglovsansökningar och att svara på frågor från medborgarna om hur vi ligger till i handläggningstiden. Det här är tid som vi skulle kunna lägga på handläggning istället om de sökande hade en förståelse för att vi har ett ovanligt högt tryck just nu på inskickade ärenden, säger Annelie Walfridsson.

Vill du veta mer om vilka handlingar som behövs för att skicka in en komplett ansökan eller läsa mer om hur bygglovsprocessen går till? Läs mer på vår webbplats om att bygga nytt.