Kostchefen vid perslundaskolan

Ockelbo topp-15 i Sverige i Ekomatsligan

Serverar mest ekologisk mat i länet

Ockelbo är en av de kommuner i landet som serverar högst andel ekologisk mat inom skola och omsorg. I en ranking från Ekomatcentrum hamnar kommunen på plats 15 i Sveriges när det gäller inköp av ekologisk mat, vilket även ställer oss högst i Gävleborgs län. "Otroligt roligt och hedrande", säger Per Ahlbom, kostchef i Ockelbo kommun.

Den ideella föreningen Ekomatcentrum arrangerar varje år den så kallade Ekomatsligan där man mäter kommuners inköp av ekologisk mat.  Enkäten som går ut till alla landets kommuner och regioner visar att 48 procent av Ockelbo kommuns inköpta livsmedel är ekologiska, vilket gör att vi hamnar på en delad, hedrande 15 plats i Sverige. 

- Det har varit en väldig utveckling i Sverige de senaste åren där många kommuner och regioner har gjort en jätteresa mot mer ekologiskt. Det som räckte för en topp tre placering för några år sedan räcker inte till en topp 100 placering idag. Därför är det extra kul att vi hänger med och fortsätter att vara i täten, säger Per Ahlbom.

Vad är det som gör att vi lyckas så bra?

- Det är viktigt att det finns en politisk vilja för att satsa på kvalitet och miljö. Och det har vi i Ockelbo. Vi har också duktiga kockar i våra kök som kan bidra till att öka mängden ekologiskt samtidigt som vi håller oss inom budget, säger han.

fyra bilder på våfflor, sparris, spetskål och kantareller

Exempel på ekologiska livsmedel som serveras i Ockelbo

2030 ska 60 procent vara ekologiskt

Gävleborgs läns kommuner köper i genomsnitt in 31 procent ekologisk mat. Med sina 48 procent lägger sig Ockelbo högst, tätt följt av Gävle, som köper in 44 procent. Men det är en liten bit kvar att gå för att nå regeringens inriktningsmål för 2030, då 60 procent ska vara ekologiskt.

- I kommunens Livsmedelsstrategi finns en ambition att nå minst 60% ekologiskt till 2030. Vi ser också en glädjande trend sedan flera år att när offentlig sektor köper ekologiskt så är det också i stor omfattning svenska livsmedel. I Ockelbo kommun är nästan alla inköp av närproducerade livsmedel också ekologiska. Det finns alltså ingen motsättning mellan ambitionen att handla närproducerat eller svenskt och ambitionen att handla mer ekologiskt, säger Per Ahlbom.

Per Ahlbom tar emot diplom av miljöminister 2018

Även 2018 hamnade Ockelbo kommun på en 15 plats. Här tar kostchef Per Ahlbom emot diplom av dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP).

Läs rapporten i sin helhet här!

2021-05-26