Ockelbos delegater med svenska fanan i en flaggparad

Ockelbo var med när 160 deltagare från Europa besökte den rumänska landsbygdskommunen Ibanesti

En del av EU-samarbetet Charter of European Rural Communities

Ockelbo kommun är en av 28 landsbygdskommuner som är med i det europeiska samarbetet Charter of European Rural Communites. Varje år hålls ett stormöte i något av länderna. Denna gång var det Ibanestis tur att stå som värd när ungefär 160 deltagare från 24 olika kommuner i Europa kom på besök.

Ibanesti är en kommun med cirka 4500 invånare och ligger i hjärtat av Transsylvanien, cirka 12 mil från den större staden Cluj-Napoca. Ockelbo kommun hade med sig fem delegater till den lilla kommunen som omges av berg och skogar. En som följde med för första gången var 20-årige Ludvig Sandin från Ockelbo.

-  Det var en upplevelse och väldigt annorlunda från hemma. Jag har fått med mig en uppfattning hur annorlunda det kan vara i andra länder. Infrastrukturen var inte alls som hemma och nästan alla hade djur på sin gård och jag förstod det som att de flesta byggde sina egna hus, säger han.

hus med bergigt skog i bakgrunden

Kommer nära invånarna

Mötet startade med en flaggparad där alla länder vandrade genom centrala Ibanesti, påhejade av invånarna, som stod på gator och balkonger. En del av konceptet med mötena i de olika länderna är att man ska komma nära lokalinvånarna, därför bor man också hemma hos värdfamiljer.

- De var väldigt glada över att ha mig där och var väldigt inbjudande. Man fick se hur en vanlig morgon var, se den fina naturen och besöka marknaden som hölls varje vecka, säger han.

Svenskar vinkar till rumänska invånare

Vid varje hus vinkade invånarna glatt till de europeiska delegationerna som deltog i flaggparaden.

Svenska delegationen framför monument med avståndsskyltar till varje kommun

Den svenska delegation står här framför det nyligen avtäckta monumentet och bestod av: Simon Lundström, Carin Engblom, Ludvig Sandin, Marit Rempling och Joachim Krüger.

Liknande problematik

Mötet i Ibanesti pågick mellan den 6-10 juli och bestod av ett fullspäckat schema. Det handlade om allt från att se de olika sevärdheterna, såsom den tidigare diktatorn Nicolae Ceausescus enorma jaktstuga, besöka gårdar uppe i bergen, till att delta i workshops och diskutera olika problem i samhället som man möts av när man bor i en liten kommun.

- Vi som var ungdomar hade ett eget schema och pratade om bland annat kriminalitet i ung ålder och andra problem, såsom bristen av kollektivtrafik och jobb. Många av ungdomarna i andra länder hade ungefär samma utmaningar som vi har hemma i Ockelbo. Vi kom fram till att det är viktigt att det finns bra transportmedel så man kan ta sig till städerna och jobba, men ändå bo kvar i sin hemkommun, säger Ludvig.

- Men höjdpunkten på resan var nog när jag fick samarbeta med de andra ungdomarna när vi spelade paintball, samt när vi hade en kulinarisk afton då alla länder dukade upp typisk mat och dryck från sina hemländer, säger han.

stuga med uteplats där det serverades mat

Ludvig och Joachim serverar svenska rätter

Ockelbo bjöd på renklämmor, sill, Västerbottensost och godisbilar, mat som tog slut snabbare än väntat!

Medlem sedan EU-inträdet

Ockelbo kommun gick med i samarbetet som finansieras av EU kort efter att Sverige gick med i EU år 1995, vilket gör Ockelbo till den enda kommun i Sverige som ingår ett samarbete med samtliga 27 EU-länder plus Storbritannien som är kvar i samarbetet.

Ockelbo har bland annat arrangerat ett stormöte 1997, samt två ungdomsmöten 2013 och 2022. Vänortssamarbetet ska ge möjlighet för ökad förståelse för andra kulturer och skapa nätverk för kommunal verksamhet, turism och övrigt näringsliv.

- Jag vill gärna följa med nästa år och hoppas att vi får med oss fler ungdomar från Ockelbo. Det var väldigt lärorikt att uppleva något annorlunda och få nya uppfattningar hur andra har det, men även få chansen att lära känna nya personer från olika europeiska länder, säger Ludvig.

Marit Remplig lämnar över present till Ibanestis borgmästare

Marit Rempling (C), kommunstyrelsens vice ordförande lämnade över en gåva från Ockelbo till Ibanestis borgmästare.

Här är listan över orter i den europeiska vänkedjan av småorter:


Belgien: Bièvre
Bulgarien: Svoge
Cypern: Lefkara
Danmark: Naestved/Holmegaard
Estland: Pölva
Finland: Kannus
Frankrike: Cissé
Grekland: Kolindros
Irland: Cashel
Italien: Bulcine
Kroatien: Tisno
Lettland: Kandava
Litauen: Zageré
Luxemburg: Troisvierges
Malta: Nadur
Nederländerna: Esch
Polen: Strzyzow
Portugal: Samuel
Rumänien: Ibanesti
Slovakien: Medzev
Slovenien: Vakant
Spanien: Bienvenida
Storbritannien: Desborough
Sverige: Ockelbo
Tjeckien: Stary Poddvorov
Tyskland: Hepstedt
Ungern: Nagycenk
Österrike: Lassee

2023-07-26