personal på plats i vardagsrummet

Öppnade vardagsrummet för eleverna på Perslundaskolan

Alkohol i hemmet i fokus under uppmärksamhetsvecka

Med soffor, fåtöljer och mysig inredning bjöd KPF (kommun, polis och fritid) in perslundaeleverna på häng och snack mellan den 13 och 17 februari. Det så kallade vardagsrummet är ett sätt att nå ut till elever och informera om uppmärksamhetsveckan Spela Roll! som är en vecka då man uppmärksammar alla barn som växer upp i en familj där någon vuxen dricker för mycket. 

- Vi har satt upp information om hur det kan vara att växa upp i en familj där problemen finns och hur det påverkar en som barn och i vuxen ålder samt var man vänder sig för hjälp. Det viktigaste är att vi vågar se och är ärliga med att problemen finns. Vi som vuxna måste ta ansvar för att barn ska uppmärksammas och få den hjälp de har rätt till, säger Sofia Lindstrand, socialsekreterare och biträdande enhetschef på socialförvaltningen.

Vart femte barn

Syftet med uppmärksamhetsveckan är att sprida kunskap och väcka samtal kring hur föräldrars alkoholkonsumtion riskerar att påverka barn negativt. Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, detta enligt en rapport från CAN.

- Många barn känner sig ensamma i sin situation, men det är de inte. Det är mycket vanligare än man tror. Här i soffan kan elever träffa oss och bara prata. Diskussionerna kan vara djupa och allvarliga, men även lättsamma, nyss pratade vi om likmaskar, säger Marie-Louise Sjöberg, preventionssamordnare och tillägger:

- Vi pratar ju inte om enskilda händelser här, utan mer om problem med alkohol i hemmet rent generellt så att man får kunskap om vad som händer i min familj och hur jag kan få hjälp. Ofta är det tabu att prata om det här, fast det egentligen borde vara öppet så att vi kan prata om det. Då blir det lättare för alla, säger hon.

KPF tillsammans med ett gäng elever i soffan

Alla elever får sätta sig för att bara hänga i de bekväma sofforna.

Svek i familjen

Den här veckan är en av två veckor som KPF har på Perslundaskolan. Under hösten anordnas trygghetsveckan. En som medverkat och berättat mer om alkoholens konsekvenser är Eva Åström som är alkohol- och drogterapeut. Hon träffade både personal och elever.

-  Det är så mycket svek i de här familjerna där man blir lovad saker och så uppfylls det inte. Som att en förälder säger att "jag ska vara nykter på julafton", men ändå blir berusad. Eleverna har varit frågefulla och vissa har kommit fram till mig efter lektionen och pratat enskilt. Kan man så ett enda frö hos ett barn så är det stort, säger Eva. 

information om uppmärksamhetsveckan på fönstret

På fönstren sitter det fullt med uppklistrad information om Spela Roll! och information om alkohol i hemmet.

Spela Roll! återkommer varje år under den vecka som infaller runt alla hjärtans dag och aktiviteter genomförs i hela Sverige. Målet med veckan är att vuxna ska bli bättre på att uppmärksamma och förstå barns situation samt hur de kan gå till väga för att agera för barnens bästa.

- Det kan bara handla om att våga finnas där som vuxen. Barn som växer upp i såna här förhållanden återkommer ofta när de är vuxna till att man alltid kunde gå till den där grannen eller tränare som fanns där för en. Det handlar om att våga vara en vuxen i de här barnens liv. Sen är det såklart också bra att våga prata om det och säga att jag ser att du mår dåligt och våga ställa frågor, säger Sofia Lindstrand.

taklampor

På översta bilden ser du Marie-Louise Sjöberg, Sofia Lindstrand och Eva Åström.

2023-02-24