Synsam flyttar produktion till Ockelbo

Synsam Group flyttar produktion från Asien till Ockelbo

Bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen

Synsam Group flyttar sin glasögonproduktion från Asien till Ockelbo. Fabriken som blir Nordens första moderna tillverkningsindustri för glasögon väntas stå klar under hösten 2021 och blir Ockelbo kommuns största privata arbetsgivare med cirka 150 anställda. Kommunfullmäktige ställde sig måndagen den 5 oktober bakom en gemensam avsiktsförklaring - där Ockelbo kommun investerar i och hyr ut en industrifastighet till Synsam.

–  Det här är ett otroligt positivt besked för den lokala arbetsmarknaden i Ockelbo med omnejd. Sådana här stora etableringar kan dessutom bana vägen för ytterligare arbetstillfällen. Jag ser en stor potential i Synsams etablering i vår kommun säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

Väntas stå klar hösten 2021

Fabriken väntas stå klar under hösten 2021 och blir Nordens största och modernaste produktionsenhet för glasögontillverkning. Kommunfullmäktige beslutade sig under måndagen för att förvärva en fastighet och bygga en ny industrilokal, som hyrs av Synsam Group.

Synsam kommer tillsammans med Ockelbo kommun att uppföra fabriken så hållbart som möjligt både vad gäller materialval och utifrån en hälsoaspekt för medarbetarna.

– Vi på Synsam jobbar för en mer hållbar närproduktion med så få och korta transporter som möjligt. Därför är flytten av vår produktion till Sverige både ett historiskt och samtidigt viktigt nästa steg i Synsams strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Håkan Lundstedt, koncernchef Synsam Group.

En ny destination

Utformningen av fabriken sker med ledande teknologi och hållbar design. Målsättningen är att den blir ett utbildningscenter och destination, inte bara för Synsam, utan också för kunder från när och fjärran, näringslivet samt för utbildningar inom ögonhälsa.

Anställningsbehovet i den nya glasögonfabriken beräknas till ca 150 arbetstillfällen. I framtiden kan det bli betydligt fler.

I klippet hör du Ockelbo kommuns kommunalråd Magnus Jonsson (S) berätta mer om vad företagsetableringen kommer att betyda för Ockelbos invånare.

Fakta om nya fabriken:

 • Beslutsprocessen: Ockelbos kommunfullmäktige har den 5 oktober ställt sig bakom en gemensam avsiktsförklaring (”Letter of intent”) om nyetableringen. Ett detaljerat avtal beräknas vara undertecknat innan årsskiftet.
 • Produktionskapacitet: En miljon glasögon per år.
 • Tillverkningsmaterial: Bågarna kommer tillverkas av cirkulära, återvunna eller lokala material från framför allt Sverige, Skandinavien och Europa.
 • Byggnaden: Fabriken är uppförd med hållbara material, bland annat svenskt trä och sedum, och uppgår till ca 6000 kvm.
 • Antal anställda: Anställningsbehovet beräknas till ca 150 årsarbeten. Därutöver sysselsätter fabriken ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan.
 • Val av lokalisering: Tre mycket starka aktörer, Östersund, Eskilstuna och Ockelbo har under 2020 utvärderats utifrån ekonomiska, logistiska samt genomförandemässiga förutsättningar. Efter en sammanvägd bedömning föll valet på Ockelbo.
 • Fastigheten som köps är Säbyggeby 3:58, längs Åmotsvägen, där Granngården tidigare låg.

 

Presskontakter för Ockelbo kommun är följande:

Magnus Jonsson (S) - kommunalråd: 0297-555 04 eller 070-414 14 01
Henrik Ricknell - näringslivsutvecklare: 0297-554 01 eller 070-414 14 43

 

Högupplösta bilder på kontaktpersonerna samt bilder från etableringen och Ockelbo hittar du i högerkolumnen. 

Illustrationer från fastigheten näms som illustration: Skoog Arkitekter AB

Övriga bilder är från Ockelbo kommun

Se presskonferensen i efterhand:

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17