Ungdomar från hela Europa kommer på besök

Ockelbo kommun är värd för stort ungdomsmöte

Under fyra dagar kommer 44 europeiska ungdomar besöka Ockelbo i en del av Charter of European Rural Communities. Ockelbo kommun har sedan 1995 ingått i samarbetet som samlar hela 28 orter från olika EU-länder.

- Det är jättekul att välkomna alla ungdomar som under några dagar dels kommer diskutera politik, men också få lära sig mer om Ockelbo och den svenska kulturen, säger Ida Olsson, som är projektledare för mötet.

Charter of European Rural Communities startade 1989 som ett samarbete mellan små landsbygdskommuner i unionen. I samband med Sveriges EU-inträde klev Ockelbo in som landets representant. Ockelbo kommun står som projektägare för Lyceum (Local Youngsters Creating European Unique Movements) som är ett ungdomsprojekt inom samarbetet med syftet att minska EU-skepticism i små samhällen, utbyta goda erfarenheter och debattera viktiga politiska frågor inom EU.

Projektet som skulle pågå 2019–2020 blev på grund av pandemin försenad, och har sitt avslut i Ockelbo under mötet den 25-28 augusti.

- För en liten landsbygdskommun så är det här ett unikt samarbete som genom åren gett många Ockelboungdomar en möjlighet att få möta hela Europa och se hur olika och samtidigt lika människor är och hur vi kan lära oss av varandra. Ockelbo kommun har sedan 1995 byggt upp ett stort nätverk som jag hoppas kan nyttjas än mer, säger Joachim Krüger, kommunchef.

flaggparad

Flaggparad i Bienvenida, Spanien, där årsmötet hölls i juli i år.

EU-finansierat

Samarbetet är finansierat av EU och det hålls flera möten på olika orter varje år. På programmet står bland annat en flaggparad genom Ockelbo, workshops med temat lokal statistik och europeisk matematik, quiz om Ockelbos historia, nedgrävning av en tidskapsel på Wij Trädgårdar och så brännboll. De flesta kommer bo hos värdfamiljer, vilket också är en del av konceptet.

- Genom att vara nära inpå får man lära sig att alla inte lever som vi gör och man får lära känna området. Man lära sig skapa vänner över kulturgränsen och får en relation med människor i andra länder. Det alla faktiskt har gemensamt är att alla kommer från liknande mindre orter i sina egna länder, säger Ida Olsson.

Alt=

Ida Olsson, projektledare för mötet i Ockelbo.

I Ockelbo kommer 22 länder delta med 2 ungdomar vardera i åldrarna 18–30 år. Varje år hålls några möten runt omkring i de olika orterna i Europa. Senast Ockelbo stod som värd för ett möte var vintern 2013 och flera som var med då återkommer detta år.

- Det är många som är exalterade över att få träffa sina gamla kompisar. Jag har fått flera frågor från deltagare från olika länder, bland annat hur kallt det kommer vara här, om det är sol uppe i Sverige. Jag kan lugnt säga att vi inte har någon snö i alla fall och hoppas att vi kan bjuda på fint väder och vacker natur, säger Ida.

gruppbild under årsmötet i Ockelbo vintern 2013

Sist Ockelbo höll i ett årsmöte var 2013 på vintern, här utanför Herrgården på Wij Trädgårdar.

Missa inte flaggparaden!

Klockan 8:30 på fredagen 26 augusti kommer alla länder samlas i en flaggparad som utgår från torget i Ockelbo.

Här är listan över orter i den europeiska vänkedjan av småorter:


Belgien: Bièvre
Bulgarien: Svoge
Cypern: Lefkara
Danmark: Naestved/Holmegaard
Estland: Pölva
Finland: Kannus
Frankrike: Cissé
Grekland: Kolindros
Irland: Cashel
Italien: Bulcine
Kroatien: Tisno
Lettland: Kandava
Litauen: Zageré
Luxemburg: Troisvierges
Malta: Nadur
Nederländerna: Esch
Polen: Strzyzow
Portugal: Samuel
Rumänien: Ibanesti
Slovakien: Medzev
Slovenien: Vakant
Spanien: Bienvenida
Storbritannien: Desborough
Sverige: Ockelbo
Tjeckien: Stary Poddvorov
Tyskland: Hepstedt
Ungern: Nagycenk
Österrike: Lassee