foto på klassen

Perslundaskolans klass 8B vinnare av Claes Anderssons minnesfond 2022

Hjälpte en skadad man under en idrottslektion

Årets Claes Andersson-stipendiat är klass 8B på Perslundaskolan. Eleverna har visat civilkurage och handlingskraft när de hjälpte en äldre man som låg skadad i ett dike.

Minnesfonden inrättades efter att Claes Andersson år 2003 sköts ihjäl sitt hem. En insamlingsstiftelse bildades efter händelsen och varje år har en person, organisation eller förening tagit emot stipendiet på 10 000 kronor. I år är det klass 8B som tar emot priset.

Hjälpte en skadad man

Det var i september i år som klass 8B hade en idrottslektion och var ute på Hälsans stig i Ockelbo som de upptäckte en äldre man som låg skadad i ett dike. Eleverna stannade då och lyfte upp mannen till stigen och tillkallade hjälp så att han kunde få vård. Under tiden man väntade på ambulansen höll eleverna honom sällskap och såg till att han låg bekvämt.

Motiveringen till att utse klass 8B som vinnare lyder:

"Eleverna har visat civilkurage, handlingskraft och god förmåga att organisera sig för ett fint omhändertagande av den skadade mannen därför ges förslaget att 2022 års utdelning av Claes Anderssonpriset går till klass 8B på Perslundaskolan."

Eleverna har ännu inte bestämt sig för vad de ska hitta på för priset på 10 000 kronor.

Läs mer om händelsen här i Arbetarbladets artikel (öppnas på arbetarbladet.se)

Fond som belönar civilkurage

2003 bragdes Claes Andersson i Ockelbo om livet genom ett våldsbrott. På mångas önskan beslutade kommunfullmäktige i december 2003 att inrätta en insamlingsstiftelse till Claes Anderssons minne. Stiftelsen har säte i Ockelbo, men verksamheten är inte begränsad till Ockelbo, utan är allmän. Stiftelsens styrelse är kommunstyrelsen i Ockelbo.

Medlen ska användas till brottsbekämpande verksamhet, och särskilt ska personer som visat civilkurage utöver det vanliga uppmärksammas. Varje år ska en person eller organisation belönas av stiftelsen i den andan.