Åbergs fäbodar rustas efter branden

Under 2019 har Åbergs fäbodar, som eldhärjades för några år sedan, fått ny kostym.
Kommunen har fått bidrag för att renovera fäboden, som ligger längs Gästrikeleden och är en populär övernattningsstuga.
Fäboden nyinvigs i augusti 2019.

Genom ett stöd från landsbygdsprogrammet som kommunen beviljats via länsstyrelsen har man kunnat rusta upp stugan. Den lokala bygghantverkaren Per Erlandsson har under 2018 och 2019 varsamt renoverat stugan till dess ursprungliga skick. Stugan har fått ny inredning med väggfasta bänkar, bord och sängar samt nya väggar, golv och tak. Dessutom har brandlukten letts bort för att fäboden åter ska vara tillgänglig för övernattning.

Följ med Per Erlandsson in i stugan och tjuvkika på renoveringarna.

I augusti 2019 invigs stugan åter tack vare bidrag från Sprintprojektet och Leader Gästrikebygden. Förutom underhållning och fika bjuds besökarna in till en vandring med ledvärdarna Sven Henriksson och Marianne Nilsson, som också inviger stugan.


Stugan ligger naturskönt till i en glänta längs Gästrikeleden.

För några år sedan vandaliserades fäboden invändigt av en pyroman och sedan dess har stugan stått öde. Stugan är en av få övernattningsställen längs Gästrikeleden och har använts av såväl Ockelbobor som besökande vandrare. Den ligger efter Gästrikeleden mellan Rönnåsstugan och Häståsen.

Fäboden har fått sitt namn efter Jonas och Britta Åberg från Åbyggeby i Ockelbo, som använde fäbodstugan in på 1900-talet. Stugan byggdes i början av 1800-talet och ladugården Stakafäbodarna som låg i närheten är nu båda rivna.


Under stugan ligger förkolnade rester efter branden och stugan är svedd både insidan och utsidan.

 

Sofia Wike
2018-08-06