två händer med ölflaska och ciderflaska som skålar

Skolavslutning och alkohol – tips till dig som tonårsförälder

Skolavslutningar är ett tillfälle då många tonåringar dricker alkohol för första gången. En så kallad högriskhelg. I Ockelbo kommer socialtjänsten att vara ute och fälta. De kommer finnas ute och röra sig i samhället för att förebygga oönskade händelser.

Som vårdnadshavare finns det mycket man kan göra för att försena alkoholdebuten och att minska tillgången till alkohol. Det man som vårdnadshavare gör och säger har stor betydelse och samtidigt visar det ju också att du bryr dig. Riskerna för att ditt barn ska råka illa ut minskas också avsevärt. Nedan ger vi tre tips på vad man som vårdnadshavare kan göra:

Langa inte, bjud inte på alkohol och framförallt: prata med dina barn.

• Langa inte

Undersökningar säger att varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner och det är betydligt vanligare att då också avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. I en annan undersökning svarar även närmare nio av tio tonåringar själva att de tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

• Bjud inte på alkohol

Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen. De flesta tonåringar tycker att det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Statistiken visar tydligt att man inte kan lära sina barn hur man dricker måttligt genom att börja bjuda hemma i en tidig ålder. Tvärtom visar forskningen på direkta motsatsen – tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och har större risk för att bli beroende senare i livet.

• Prata med dina barn

Förutom att minska möjligheten för tonåringar att komma över alkohol så är det viktigt att vi pratar med dem om viktiga saker. Regler och förbud ersätter aldrig omtanke. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Nästan lika många tycker också att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring alkohol.

Mia Lindblom, Säkerhetschef och Marie Sjöberg, Preventionssamordnare

Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare finns IQ:s Tonårsparlören och webbplatsen tonårsparlören.se med tips, fakta och argument.

Tonårsparlören ( öppnas på iq.se)

Under kontorstid kan du alltid kontakta socialtjänsten i Ockelbo kommun på 0297-55567. På annan tid än kontorstid, ring socialjouren:

Socialjouren: 026-10 02 25

Måndag–torsdag kl. 17.00–23.00
Fredag kl. 17.00–02.00
Lördag kl. 16.00–02.00
Söndag kl. 16.00–23.00

Vid akuta nödsituationer, ring 112