Ockelbo kommun har nu färdigutbildat sina första språkombud som kommer att verka inom olika verksamheter inom omsorgen. Målet är att skapa en bättre arbetsmiljö och förbättra kommunikationen.
I ett initiativ för att skapa mer språkvänliga arbetsplatser har Ockelbo kommun utbildat elva medarbetare till språkombud. Dessa språkombud kommer att spela en viktig roll i att förbättra både den muntliga och skriftliga kommunikationen inom omsorgen.
Vi har sett ett stort behov av att förbättra kommunikationen på våra arbetsplatser, särskilt för de medarbetare som har svenska som andraspråk. Genom att utbilda språkombud hoppas vi att alla medarbetare känner sig inkluderade och kan kommunicera effektivt, säger Lotta Kling, språkombudsutbildare.
Språkombuden arbetar inom hemtjänsten, hemsjukvården och särskilt boende Bysjöstrand. Deras roll är att tillsammans med cheferna ansvara för kommunikationen på arbetsplatsen och att vara förebilder när det gäller språk och kommunikation. De har även fått lära sig att stötta vid läs- och skrivsvårigheter.
Att ha ett språkombud innebär att ha en medarbetare som har ett ansvar för kommunikationen på arbetsplatsen. De får en förståelse för vad det innebär att ha svenska som ett andraspråk och hur vi kommunicerar med varandra, förklarar Li Blom, språkombudsutbildare.
Den 9 december hade de elva språkombuden sitt sista utbildningstillfälle och det planeras för fler utbildningar till språkombud i framtiden. Utbildningen språkombud ägs av Vård- och omsorgscollege. Nu ser de nyutbildade språkombuden fram emot att bidra till en bättre kommunikation på sina arbetsplatser.
Jag hoppas kunna bidra mycket och vara så positiv som möjligt i min roll. Det är viktigt att våga prata med varandra och inte om varandra. Sen har vi också det här att med att hjälpa de som har svenska som andraspråk att komma in på arbetsplatsen och få en bra gemenskap, det är jätteviktigt, säger Per Rydkvist, undersköterska på Bysjöstrand.
De nyutbildade språkombuden ska nu implementera sina kunskaper genom att skapa handlingsplaner och språkpolicys för sina respektive arbetsplatser. Målet är att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare kan förstå och delta i kommunikationen på ett effektivt sätt, vilket skapar en ökad trygghet för de äldre.
Jag har alltid var intresserad av språk och kommunikation, så den här rollen känns jättebra. Språket är ett stort verktyg vi har på arbetsplatsen och vi kan alltid bli bättre på det. Det är en stor roll vi tagit an oss, men det känns spännande och kul, säger Ulrika Olsson, undersköterska på Bysjöstrand.
Språkombud är medarbetare med uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Språkombuden arbetar med stöd av chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande och för en bättre kommunikation.
Det kan både handla om att stödja dem som har ett annat modersmål än svenska och att hjälpa kollegor i frågor om vardaglig språkanvändning.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?