Unikum

Förskolan och grundskolan i Ockelbo kommun använder den digitala lärplattformen Unikum.

Förskola

I Unikum ska du som vårdnadshavare lägga in ditt barns vistelsetider och anmäla frånvaro. I Unikum kan du som vårdnadshavare följa utbildningen och ta del av aktuell information från förskolan.

Grundskola

I Unikum tar du som vårdnadshavare del av planeringar och uppgifter som elever i skolan har, dokumentation vid utvecklingssamtal, ditt barns individuella utvecklingsplan, kommunikation med lärare samt övergripande information som skolan skickar ut. Här finns allt som rör lärandet och utveckling kring ditt barn.

Unikum Familj

Unikum Familj är en app för dig som är vårdnadshavare. Appen låter dig följa med i ditt barns lärande, gör det lätt att hålla ordning på viktiga datum och samlar alla meddelanden från förskolan eller skolan.

I appen ska du som vårdnadshavare registrera närvarotider för barn i förskolan och fritidshem samt frånvaro för elev i grundskolan.

Inloggning

Vårdnadshavare

Som vårdnadshavare loggar du in med BankID.

Elever

Som elev loggar du in via webbläsaren på adressen unikum.ockelbo.se. Du blir automatiskt inloggad när du är uppkopplad mot kommunens nätverk, eller om du arbetar hemifrån på din elevdator.

Om du använder en mobil eller surfplatta så loggar du in via webbläsaren på samma adress unikum.ockelbo.se. Identifiering sker då med användarnamn (skol e-post adress) och lösenord (samma lösenord som när du loggar in på datorn).

Uppdatera kontaktuppgifter

Dina kontaktuppgifter i Unikum tas från vårt barn- och elevregister Edlevo. Det är viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till dig. Du som vårdnadshavare kan själv enkelt lägga in, kontrollera eller ändra dina uppgifter i Edlevo.

Du kan logga in i elevregistret via appen Edlevo eller via webbläsare.

 1. Logga in med e-legitimation, till exempel BankID.
 2. Klicka på menyn.
 3. Klicka på Mina kontaktuppgifter.
 4. Lägg till eller uppdatera din e-postadress och ditt eller dina telefonnummer. Övriga uppgifter som finns där kan inte ändras, de hämtas från Skatteverket.
 5. Kom ihåg att klicka på spara om du har uppdaterat något.

Kontakt med personal

Vårdnadshavare kan skicka meddelanden till personal via appen Unikum Familj. Viktigt att tänka på, är att meddelandet man skickar blir synligt för all personal som är kopplad till eleven, då meddelandet syns på elevens startsida. Om man vill meddela något känsligt till enstaka personal, bör man därför ta direktkontakt med berörda i stället.

Gör så här för att skicka ett meddelande i appen Unikum Familj:

 1. Klicka på Meddelanden.
 2. Klicka på Skapa meddelande.
 3. Välj vilket barn det gäller.
 4. Skriv ditt meddelande och klicka på nästa.
 5. Välj ifall du vill att meddelandet ska vara synligt för barnet eller inte.
 6. Klicka på Skicka.

Dokumentation vid övergångar

Ockelbo kommun behöver ha ditt samtycke för eventuell överlämning av dokumentation för ditt barn. Du som är vårdnadshavare kan underlätta mottagandet mellan förskolor eller mellan skolor och mellan olika huvudmän genom att låta dokumentationen visas för mottagande personal.

I Unikum görs detta i inställningarna för ditt barn. Observera att du behöver klicka på knappen "Spara övriga inställningar" när du har gjort dina val.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan