Förmedlingsmedel

Förmedlingsmedel är ett pedagogiskt redskap som används under en begränsad tid för att komma tillrätta med din ekonomi. Det innebär att dina egna pengar, via fullmakt, går in på ett konto hos socialförvaltningen. Dina pengar hanteras därefter i dialog med dig. Socialtjänsten kan då betala dina räkningar och ha olika utbetalningsformer för att dina pengar skall räcka till mat och uppehälle fram till nästa inkomst. Ibland kanske det inte hjälper med förmedlingsmedel och då kan det bli aktuellt att ansöka om god man eller förvaltare.

Så här går det till:

  • Du kontaktar socialtjänsten och gör en ansökan.
  • En social utredning görs med förslag till beslut. Enhetschef beslutar om bifall eller avslag.
  • Vid bifall skrivs fullmakt så att din löpande inkomst, exempelvis lön eller pension, utbetalas till socialtjänsten och inte till dig.
  • En skriftlig överenskommelse bestämmer hur förmedlingsmedlet ska skötas. Det vanligaste är att hyra och el inbetalas av dina pengar och att resterande utbetalas till ditt bankkonto en gång i månaden eller till exempel varannan vecka.
    Förmedlingsmedlet kan börja användas när det har kommit in pengar på kontot. Ett förmedlingsmedelskonto får inte ligga på minus, vi kan inte betala räkningar eller betala ut pengar till bankkonto om det inte finns pengar på kontot.
SocialförvaltningenSocialkontoret reception
0297-555 67
Torggatan 7, Öppettider 08:00-12:00 13:00-15:00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intresserad av

Det finns inga evenemang för närvarande