Gymnasieskola

Ockelbo har ingen egen gymnasieskola. De flesta elever får istället sin gymnasieskolgång i Gävle. Restid med tåg är cirka 25 minuter. Information om utbildningar, ansökningsvillkor och tider lämnas av grundskolans studievägledare eller intagningskansliet.

Studieekonomi

Du som går i gymnasieskolan får studiebidrag t o m det år du fyller 19 år. Du kan förutom studiebidraget få ett extra tillägg. Mer information om din studieekonomi kan du få av studievägledaren på skolan eller CSN.

Skolbiljetter läsåret 2024-2025

Ockelbo kommun satsar på ungdomar och erbjuder alla ungdomar mellan 16-19 år som är folkbokförda i Ockelbo kommun ett resekort med fria resor med kollektivtrafiken i Gävleborgs län.

Resa med SJ

För att resa med SJ krävs att man visar upp både resekortet och ett kvitto som anger giltigheten för tågvärden. Från och med hösten 2023 skickar inte X-trafik ut kvitto för de kort som återladdas eller för de nya kort som skickas ut under 2024.

Resekort med aktuellt kvitto som gäller för perioden kommer att återladdas i slutet av den utgående månaden. Vi hänvisar er därför till något av X-trafiks kundcenter där ni kan begära att få ut en kvittokopia för nästa period.

X-trafiks ombud i Ockelbo är förbutiken i Ica Ugglebo.

Hur kommer biljetten att gälla?

Resekortet kommer att vara laddat med en biljett ”Ung i Gävleborg” som gäller för följande resor:

  • Obegränsat antal resor alla dagar dygnet runt med X-trafiks bussar och X-tåg i hela Gävleborgs län samt till/från Falun och Sundsvall.
  • Anslutningsresa med stadstrafiken i Sundsvall med linje 1-5 måndag-söndag.
  • Resa i 2 klass med SJ:s Snabbtåg, InterCity-tåg och Regionaltåg inom Gävleborgs län samt till/från Sundsvall.
  • Resa med Tåg i Bergslagen inom Gävleborgs län samt till Falun, Horndalsbruk, Fors och Avesta/Krylbo.
  • Biljetten är personlig och kortet behöver ha namn och födelsenummer på baksidan för att vara giltig.
  • Biljetten gäller tills vidare, men som längst fram till den 30 juni det kalenderår du fyller 19 år.

Det här innebär att du inte behöver ansöka om någon skolbiljett.

Resor utanför giltighetsområdet

Från och med den 5 februari 2024 är det inte längre möjligt att delbetala resor med Ung i Gävleborg kortet.

De som har en årsbiljett eller Ung i biljett och vill resa utanför sin biljetts giltighetsområde kan köpa till en enkelbiljett för resterande zoner, det vill säga man få tillgodoräkna sig de zoner man redan har på sin biljett.

Enkelbiljetterna köps som vanligt i appen, ska aktiveras innan påstigning och sedan visas upp för personalen tillsammans med giltig årsbiljett eller Ung i biljett. Enkelbiljett kan också köpas ombord men då till ett högre pris än i appen.

Vem får en biljett?

Biljetten gäller dig som är folkbokförd i Ockelbo kommun, från och med den 1 juli det år du fyller 16 år, till och med den 30 juni det år du fyller 19 år.

För dig som är asylsökande gäller kortet från och med den 1 juli det år du fyller 16 år, till och med den 30 juni det år du fyller 19 år, samt är boende i kommunen och inskriven i någon skola.

Du som går på gymnasiet men inte berörs av det här kortet kommer få ett kort som anpassas utifrån förutsättningarna för dina studier.

När skickas biljetten ut?

I slutet av juni kommer ditt resekort att skickas hem med posten.

Har du en årsbiljett med X-trafik?

Du som redan har köpt en årsbiljett privat är välkommen att kontakta X-trafiks kundservice på 0771-910 109 för att få den återlöst. 30-dagarsbiljett eller fritidsbiljett återlöses inte.

Tidtabeller

I X-trafiks app eller på xtrafik.se hittar du buss och tågtider så att du kan planera dina resor. I appen kan du även hålla koll på om bussen är i tid.

Har du frågor om din nya biljett?

Välkommen att kontakta Ockelbo kommun på 0297-555 00

Kontaktinformation

AdministratörIng-Mari Shafiebieg
0297-555 89
Torggatan 4, 816 80 Ockelbo

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan