Friluftsliv

Upplev naturen i Ockelbo. Här hittar du skogar med både vandrings- och cykelleder, sjöar med fina badplatser och fiskevatten och såklart flera skoterleder. Ett naturligt äventyr väntar på dig!

Naturkartan i Ockelbo

I Naturkartan finns samlad information om flera fina naturområden och olika besöksmål. Här hittar du även vandrings- och cykelleder, paddling, vindskydd och boenden.

Cykla och vandra i Ockelbo

Vill du ut och vandra eller cykla? Då har du kommit rätt. Biking Gästrikland är ett projekt som under flera år utvecklat ett lednät för mountainbike, där du kan hitta din favoritrunda! Varför inte besöka Jädraås Bike Arena? Här går även Gästrikeleden med miltals av vandring och flera andra fina vandringsrundor.

Rönnåsen

Rönnåsen är ett av våra käraste friluftsområden och utflyktsmål.
Från Rönnåsens topp, cirka 8 kilometer från Ockelbo centrum, och 270 meter över havet, har man en underbar utsikt över en stor del av norra Gästrikland. Vid klart väder går det faktiskt att se havet vid horisonten!

Området är perfekt för en fin utflyktsdag för både stora och små. Den barnvänliga Mullestigen riktar uppmärksamheten mot djur och natur med sina små figurer och klurigheter. Från Mullestigen kan man vandra ut till klapperstensfältet där man byggt en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform. Här finns också en äventyrsstig för barn i anslutning till den stora parkeringen som ligger vid skidliften.

Det finns utmärkta träningsmöjligheter i och omkring Rönnåsen med motionsstigar och vandringsleder. Under flera veckor under sommarmånaderna håller även Rönnåsstugans sommarcafé öppet, som drivs av Friluftsfrämjandet Ockelbo.

flygbild över rönnåsstugan

Rönnåsstugan bjuder på en fantastisk utsikt över norra Gästrikland.

Naturreservat

I Ockelbo kommun kan du hitta tre naturreservat som Länsstyrelsen Gävleborg ansvarar för. Naturreservat bildas för att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller för att tillgodose behovet av friluftsområden.

Kroksjö öga

Kroksjö öga är ett skogsområde som ligger intill sjöarna Kroksjön och Långsjön. Naturen är kullig och full med stora block. I Kroksjö öga kan du fiska i någon av sjöarna (fiskekort). I området finns inga stigar så här kan du ströva fritt i skogen.

Latåsen

Latåsens naturreservat ligger i en östvänd slutning där det växer tall och gran. Här trivs också olika lövträd. Det finns inga stigar i området så här får du ströva på egen hand. En gammal traktorväg leder fram till Latåsens sydöstra hörn.

Lundbosjön

Lundbosjön är ett populärt utflyktsmål, inte minst för kanotister och fritidsfiskare som kan ta sig ut på sjöns vattenområde. Den vackra före detta bruksorten Oslättfors är den naturliga vägen in till naturreservatet.

Trollberget

Trollbergets naturreservat består av ett skogsområde med äldre barrblandskog och granskog. Större delen av skogarna har fått utvecklas fritt under lång tid. Här kan du promenera längs med bäcken som rinner ut från sjön i söder. Eller paddla kanot. Sjöarna och skogarna bjuder på fina naturupplevelser.

Fiske

I Ockelbo har vi 226 sjöar och tjärnar som är större än ett hektar - där du kan hitta många fina fiskevatten. I samtliga vattendrag krävs fiskekort.

Motionsspår

Vi har flera fina motionsspår i vår kommun med rundor från allt från 1 km till 23,5 km. På vintern används fler av spåren som skidspår och samtliga drivs av eldsjälarna i våra föreningar.

Snöskoter

Vår kommun är starkt förknippat med skoteråkning tack vare snöskotern Ockelbo som tillverkades fram till 1989. Här hittar du många mil med skyltade skoterleder. Använd dessa för att köra säkrast och störa så lite som möjligt. På Ockelbo Skoterklubbs webbplats kan du hitta mer information om var du kan köpa en ledkarta.

Elda och grilla i naturen

Allemansrätten innebär att man under vissa förutsättningar och under eget ansvar kan få göra upp eld i naturen. På Gästrike Räddningstjänsts webbplats kan du ta del av vad du måste tänka på om du eldar utomhus.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan