Riskbruk och beroende

Har du eller någon i din närhet bekymmer med alkohol, droger eller spel om pengar? Socialtjänsten ansvarar för att kommunens invånare ska ha tillgång till såväl förebyggande insatser som annat stöd och behandling. Vi erbjuder därför:

  • Fem rådgivande och stödjande samtal hos en beroendeterapeut, samtalen journalförs inte. Du når beroendeterapeuten genom att ringa socialförvaltningens reception.
  • Om du önskar fortsatt stöd efter dessa samtal kan beroendeterapeuten hjälpa dig att ansöka om fortsatta behandlande samtal via handläggare på vuxenenheten.
  • Om du behöver en mer omfattande behandling än den som erbjuds i öppenvård kan du efter utredning av dina behov beviljas bistånd till behandling på något av de behandlingshem som kommunen anlitar.
  • Du som är anhörig eller närstående till en person med beroendeproblematik har också möjlighet till samtal med en beroendeterapeut. Hela familjen drabbas när någon i familjen har problem med exempelvis alkohol. Det är vanligt att familjemedlemmar till någon med ett beroende tar ett alltför stort ansvar för den som har ett beroende. I samtalen kan du som anhörig få vägledning, information och kunskap. Du kan få ökad insikt om din situation och även hjälp att sätta gränser för dig själv och andra.
  • För anhöriga under 18 år finns möjlighet att få råd och stöd via barn- och ungdomsenheten i samverkan med vuxenenheten, kontakta socialförvaltningens reception.

All kontakt, stöd och rådgivning inom kommunens interna öppenvård är kostnadsfri.

Om du är orolig för en vuxen person vad gäller alkohol, droger eller spel om pengar kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten, skriftligt eller via telefon.

Om ett barn riskerar att fara illa i sin hemmiljö bör du kontakta socialförvaltningens reception för att göra en anmälan om oro för barnets situation. Det kan vara skadligt och psykiskt påfrestande för barn att växa upp i en miljö där det finns problem med alkohol, droger eller spel.

SocialförvaltningenSocialkontoret reception
0297-555 67
Torggatan 7, Öppettider 08:00-12:00 13:00-15:00

Region Gävleborg

Sjuksköterskor och läkare på Beroendecentrum Västra Gästrikland på Sandvikens sjukhus bistår med medicinsk bedömning och vård.

De erbjuder:

  • Bedömning och behandling för abstinensvård polikliniskt (på hemmaplan) eller remiss till slutenvård vid behov av inneliggande abstinensbehandling.
  • Medicinsk behandling (ex. Antabus, Naltrexon mm).
    nedtrappning av läkemedel.
  • Blodprover för leverstatus mm.
    drogscreening, om nödvändigt, under pågående behandling.
  • Motiverande samtal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intresserad av

Det finns inga evenemang för närvarande