I Ockelbo kommun finns ett stort antal föreningar med olika ändamål och verksamhetsinriktning. Utbildnings- och kulturnämnden fördelar årligen bidrag till föreningslivet.
Syftet med att kommunen ger bidrag till föreningar är att föreningslivet ska kunna ha en utvecklande och i vid mening hälsofrämjande verksamhet av god kvalitét som ger möjlighet till social, kulturell, fysisk och psykisk utveckling samt att föreningslivet ska medverka till bredd och mångfald i kommunens kultur-, idrotts- och fritidsliv. En levande och välkomnande föreningsverksamhet kan bidra till att stärka demokrati och mångfald genom att ge barn och unga möjlighet till delaktighet och inflytande.
Det finns flera olika typer av bidrag som föreningar kan ansöka om från kommunen. Utbildnings- och kulturnämnden fattar beslut och handläggningen görs av förvaltningen. De olika bidragen är:
Syftet med anläggningsbidrag är att bidra till föreningens kostnader för underhåll, arrenden, försäkringar, elavgifter, vatten och avlopp, snöröjning, renhållning, förbrukningsmaterial, drivmedel, personalkostnader samt övriga förekommande driftskostnader för anläggning/fastighet.
Syftet med verksamhetsbidraget är att bidra till föreningens kostnader för hyra, IT och telefoni, utbildningskostnader, kontors- och förbrukningsmaterial, annonser, planerade arrangemang samt övriga verksamhetskostnader.
Föreningen kan söka stöd för lokal/lokaler som föreningen äger eller har hyreskontrakt på. Vid nybesiktning av lokal ska det stå i hyreskontraktet att lokalen ska användas som föreningslokal. Stöd ska avse verksamhetsyta och ges till exempel inte för kansli, klubbhus och omklädningsrum. Hyresstöd ges för föreningars huvudsakliga verksamhet och därmed inte för gym, teorilokal eller liknande om det inte är huvudverksamheten.
Syftet med investeringsbidrag är att bidra till långsiktiga och kortsiktiga investeringar. Exempel på investeringar är maskiner och system.
Syftet med kommunalt aktivitetsstöd är att stödja föreningars verksamhet för barn och ungdomar mellan 7–25 år samt för vuxna med funktionsnedsättning enligt samma principer som gäller för det statliga aktivitetsstödet (LOK).
Det går att söka aktivitetsstöd för två perioder; vårtermin och hösttermin.
Kommunalt aktivitetsstöd utgår med 50 procent av det belopp som riksidrottsförbundet för varje år beslutar skall gälla för sammankomst och deltagartillfälle.
Aktiviteter som vänder sig till barn och unga ska vara förlagda utanför skoltid och beroende på ålder tas hänsyn till hur sent aktiviteten förläggs.
Studiecirklar och aktiviteter under skoltid är inte berättigade till aktivitetsstöd.
Ockelbo kommun ger bidrag till ideella allmännyttiga föreningar som är öppna för alla, fungerar enligt demokratiska principer och bedriver verksamhet och har medlemmar inom kommunen.
Alla föreningar kan inte ansöka och få bidrag. Exempel på föreningar som inte kan ansöka om bidrag är:
För att en förening ska kunna få medel ställs vissa krav. Dessa är:
Du som söker stöd kan komma att kontrolleras via Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter.
Förening som har fått bidrag åtar sig att redovisa hur de nyttjat medlen samt om syftet med bidraget har uppnåtts. Föreningen ska även berätta om goda exempel som kan vara värt att delge andra eller en reflektion om varför syftet inte uppnåddes. Redovisningen kan göras i föreningens verksamhetsberättelse/bokslut som lämnas till kommunen.
Medel som inte används ska betalas tillbaka till kommunen. Beviljade stöd får endast användas till avsedda ändamål. Beviljade medel som inte använts ska betalas tillbaka till kommunen. Om föreningen inte redovisar hur de använt medlen eller om bidraget inte används på det sätt som beskrivs i ansökan ska nämnden kräva återbetalning av bidraget. Polisanmälan ska alltid övervägas vid misstanke om brott.
Förening är skyldig att omgående anmäla till kommunen om de sker väsentliga förändringar i verksamheten som påverkar förutsättningarna för erhållna bidrag.
Förening som beviljats bidrag har skyldighet att medge Ockelbo kommun och dess revisorer rätt att ta del av föreningens räkenskaper, protokoll och övriga handlingar för granskning.
För förening som erhåller kommunalt bidrag skall följande krav gällande medlemskap vara uppfyllda. Medlem skall:
• Ha erlagt den medlemsavgift som föreningen fastställt som årsavgift.
• Vara individuellt ansluten och upptagen i medlemsmatrikel.
Den som erlägger en avgift (entré-, kurs- eller anmälningsavgift etcetera) och därmed erhåller medlemskap av mer tillfällig natur skall inte anses som medlem.
ANDTS = samlingsbegrepp för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Barn och unga riskerar att skadas av ANDTS på flera sätt:
Barn och ungdomar under 18 år får inte använda tobak eller nikotin i samband med träning, träningsläger, matcher eller andra arrangemang i föreningens regi.
Ledare i barn och ungdomsverksamhet som använder tobak eller nikotin skall i samband med träning, matcher eller andra arrangemang där barn och ungdomar upp till 18 år deltar, göra detta med hänsyn tagen till barn och ungdomar.
Inga narkotiska preparat, dopningspreparat eller narkotikaklassade läkemedel får förekomma i samband med föreningens verksamhet.
Ingen alkohol får förekomma i verksamhet riktad till åldersgruppen 0–18 år. Detta gäller träning, matcher, läger och fester med mera.
Inte prata om eller spela spel om pengar i samband med barn- och ungdomsverksamhet. För spel om pengar finns en åldersgräns på 18 år, för kasinospel är det 20-årsgräns. Studier visar att både vuxna och unga, inom delar av idrottsrörelsen och på en del av idrottsutbildningar i Sverige, har en högre risk för spelproblem. Detta gör idrottsföreningarna till en viktig arena för spelprevention.
Föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska ha en antagen policy mot alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak för att ansöka om bidrag år 2025 och 2026. Policyn ska vara känd och accepterad av föreningens ledare, medlemmar och föräldrar. Policyn skall bifogas ansökan om kommunalt bidrag. Från och med år 2027 ska policyn förutom alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak även innehålla policy mot spel.
Förening som bedriver barn- och ungdomsverksamhet ska begära att personer som ska arbeta i verksamheten visar ett registerutdrag från polisens belastningsregister. Hänvisning till lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Sedan 1 januari 2020 ska föreningar begära detta för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Det är den enskilde som begär utdraget. Kontroll av registerutdrag ska ske för alla ledare som har kontakt med barn och löpande vid nytillsättning. Föreningen ska inte arkivera utdragen. Om det framkommer att en ledare har blivit dömd för något kan föreningens styrelse välja att inte tilldela en ledare ett uppdrag eller avsluta en ledares uppdrag om man anser att förtroendet inte finns. Ledaruppdraget är ett förtroendeuppdrag, inte en rättighet.
Den som ansöker om bidrag är föreningens ordförande. Ansökan görs genom e-tjänst som kräver identifikation med e-legitimation. Ansökan ska innehålla:
Kommunen tar emot föreningarnas ansökningar och handlägger dessa. Inför beslut om bidrag beaktas prioriterade områden. Kommunen arbetar för att stöd inte ska användas till olaglig eller antidemokratisk verksamhet.
Medel fördelas mellan föreningarna utifrån hur väl föreningens planerade verksamhet anknyter till kommunens Vision 2030 och till Utbildnings-och kulturnämndens beslutade prioriteringar. Det som prioriteras är:
Kommunens fritidsintendent tar emot ansökningarna, ser till att de är fullständiga och bedömer dem och tar fram förslag till beslut om fördelning av medel. Förslaget tas vidare till föreningsbidragsutskottet som beslutar om förslag om fördelning av föreningsbidrag. Förslaget går vidare till utbildnings- och kulturnämnden som fastställer beslutet. Efter att beslutet är fastställt i nämnden kan pengarna betalas ut.
När kommunen fattat beslut och betalt ut medel har kommunen rätt att följa upp att pengarna används till rätt ändamål i enlighet med ansökan. Kommunen kan genomföra stickprov.
Utbetalning av beviljade bidrag sker till föreningens post- eller bankgiro. Bidrag större än 100 000 kronor betalas ut vid två tillfällen under året - i juni och september.
Enligt tidigare kommunalt beslut gäller att kommunen skall lämna bidrag till en så kallad allmännyttig lokal per ort i fall då lämpliga kommunägda lokaler saknas. Med allmännyttig lokal menar vi en lokal tillgänglig för alla inom kommunen boende. För bidrag till föreningar som driver allmännyttiga lokaler gäller samma normer som för övriga föreningar.
Kommunen beslutar om tolkning och tillämpning av dessa bidragsbestämmelser.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?