Starta, driva och utveckla företag

För dig som är företagare, är intresserad av att starta företag eller etablera dig i Ockelbo kommun, här har vi samlat information som passar dig. Tillsammans skapar vi goda förutsättningar att starta, driva och utveckla företag i Ockelbo.

besökare inne på elis i ockelbo

Starta företag

Det är mycket att tänka på inför att starta företag, var börjar du och hur går du tillväga? Vi hjälper dig längs vägen genom att bland annat erbjuda gratis och konfidentiell rådgivning samt starta eget-kurser.

Ockelbo kommun har avtal med Nyföretagarcentrum, kontakta gärna dem om du har frågor eller önskar rådgivning för att starta företag.

Innan du startar företag är det bra att läsa på och ta del av så mycket information som möjligt om gällande regelverk och om vilka möjligheter som finns. Klicka på boxen nedan för att hitta länkar till olika sidor som kan hjälpa dig att planera och komma igång.

På Verksamt.se samlar myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information för dig som ska starta eller driver företag.

Funderar du på om din företagsidé är berättigad starta eget-bidrag? Se Arbetsförmedlingens hemsida.

På Almis hemsida finns information om finansiering, rådgivning och användbara mallar.

Är ni flera som vill starta ett kooperativt företag, ekonomisk förening eller socialt företag kan ni vända er till Coompanion.

På Drivhuset kan du som vill utveckla entreprenöriellt driv få vägledning och hjälp att se möjligheter och lösningar för din idé.

För dig som är gymnasieelev mellan 16-20 år som vill starta ett UF-företag, läs mer på Ung Företagsamhet.

Företagslots

Företagslotsen kan beskrivas som en väg till flera myndigheter, och syftar till att göra det enklare för dig och ditt företag. Inför en etablering, planerad utbyggnad eller ändring av verksamheten ställs du som företagare inför många frågor kring exempelvis lagar och regler, markfrågor, bygglov, serveringstillstånd och bullernivåer.

Genom att ta kontakt med Näringslivsenheten förenklas processen, vi samordnar berörda personer och myndigheter till ett möte för att diskutera ärendet och på bästa sätt ge det stöd som behövs. Vi finns här för att underlätta för dig som företagare, så tveka inte att ta kontakt.

Nätverk och samverkan

För dig som driver företag finns flera lokala företagarföreningar och tillfällen för samverkan, där du kan skapa nya samarbeten och utbyta erfarenheter. Nedan kan du läsa mer om dessa föreningar och tillfällen.

Service & Handel

Företagarföreningen Service & Handel syftar till att stärka och utveckla handeln i Ockelbo. Föreningen har möte första tisdagen varje månad, med undantag för januari, juli och augusti, där även Näringslivsenheten och Kommunalrådet vanligtvis deltar.

Föreningen har ett eget presentkort - Ockelbo Presentkort, i valörerna 50:-, 100:- och 200:-. Presentkorten kan lösas in hos de allra flesta av föreningens medlemmar. Du köper presentkorten på Ica Supermarket Ugglebo eller på Parfymeri Chic.

Service & Handel har två representanter med i kommunens Näringslivsråd, vilket du kan läsa mer om längre ned på denna sida.

Om du är intresserad av att bli medlem i föreningen eller om du har frågor, kontakta föreningens kassör, Maria Ivarsson, på 0297-400 11.

Anithas Balans & Harmoni
Berggrens Blomster
BilEss AB/Mekonomen
Cambodia Meet and Eat
Camillas Hälsa & Fritid
Camillas Spel & Kiosk
Du & Jag
Face & Beauty
Freimans Padel
Fotstugan
Handlar´n Ockelbo
Hårcentrum
Ica Supermarket
Kjellas Mack
Kundköp i Ockelbo
Lennys Färg & Fysik
Linas Bageri & Café
Madeleines Helhet & Hälsa
Ockelbo Glasmästeri
Optikern i Ockelbo
Parfymeri Chic
Pärlans Bygghantverk
Raggsocka Logi
Sjöbacken
Sveas Kafé
Tempo
Thuns Rehab
Wij Maskincenter
Wij Trädgårdskök
Åkessons El (ELON)

Företagarna Ockelbo

Företagarna Ockelbo är din lokala Företagarna-förening, som ingår i Sveriges största företagarorganisation. Föreningen vill skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla och äga företag.
Via länken nedan kan du läsa mer om organisationen, hitta kommande event i ditt närområdet och kontaktuppgifter till den lokala föreningen.

LRF Ockelbo

LRF står för Lantbrukarnas Riksförbund, de är en partipolitiskt obunden företagar- och intresseorganisation för människor och företag inom de gröna näringarna. Via länken nedan kan du läsa mer om organisationen, hur du blir medlem, samt kontaktuppgifter till den lokala föreningen.

Näringslivsrådet

Näringslivsrådet är en samverkansgrupp för utveckling och tillväxt som består av två representanter vardera från de lokala företagarföreningarna (Företagarna Ockelbo, Service & Handel, LRF Ockelbo), samt representanter från kommunen. Syftet med näringslivsrådet är att på ett effektivt sätt formalisera och stärka dialogen mellan kommunens företrädare och de olika företagarföreningarna.

Näringslivsrådet är inte ett beslutande organ, men en viktig samverkansgrupp och remissinstans där både strategiska, dagsaktuella och långsiktiga frågor diskuteras. Näringslivsrådet sorteras politiskt under kommunstyrelsens tillväxtutskott.

Även företagare som inte är med i någon av företagarföreningarna kan föra in frågor till rådet. Kontakta en representant från föreningarna eller kontakta Näringslivsenheten direkt. Frågor/ärenden till rådet ska skickas in till beredning senast en vecka innan mötesdagen.

Sammanträden sker fyra gånger per år.

Energi- och klimatrådgivning

För dig som funderar hur ert företag kan minska er energianvändning, hur det fungerar med olika uppvärmningsalternativ och liknande, finns Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltnings kostnadsfria rådgivning.

Rekryteringsguiden

Behöver ert företag rekrytera? Via arbetsförmedlingens e-tjänst rekryteringsguiden får ni förslag på vilken rekryteringsmetod som passar bäst för er. Med en enkel sökning får du koll på arbetsmarknaden och en tydlig plan för hur du kan hitta kandidater. Du hittar rekryteringsguiden via länken nedan.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan