Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grund- och gymnasieskola har vid behov rätt till kostnadsfri skolskjuts.
Rätten till skolskjuts gäller mellan bostaden och den skola vars upptagningsområde eleven tillhör. Det står kommunen fritt att organisera skolskjutsverksamheten på lämpligt sätt. I Ockelbo kommun kan de allra flesta eleverna i kommunens grundskolor åka avgiftsfritt i Kuxatrafikens linjelagda bussar och minibussar. Det krävs ingen ansökan eller färdbiljett för att åka med.
Vårdnadshavare behöver ansöka om skolskjuts om:
Kommunen, skolan, förare, vårdnadshavare och elever har alla gemensamt ansvar för att skolskjutsen ska fungera på ett bra sätt.
Vårdnadshavare ansvarar för elevens säkerhet mellan hemmet och skolskjutsen.
För fullständigt regelverk kan du läsa Ockelbo kommuns skolskjutsreglemente nedan.
Om du har frågor om skolskjuts eller din ansökan kontakta Välkomstcenter.
Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grund- och gymnasieskola har vid behov rätt till kostnadsfri skolskjuts. Har du funderingar om elevresor för gymnasieelever? Läs mer på sidan Gymnasieskola.
Ditt barn kan ha rätt till skolskjuts om det finns behov baserat på färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. De allra flesta kan åka med Kuxatrafikens turer till skolorna i kommunen.
Om ni bor på en plats som inte trafikeras av Kuxatrafiken, eller om du önskar ansöka om skjuts på andra grunder än avstånd, ska du göra en ansökan om skolskjuts. Beslutet kan överklagas. För skolskjuts till anpassad skola behöver du göra en ansökan.
Du kan ansöka om skolskjuts via e-tjänsten Ansök om skolskjuts.
Ja, du behöver ansöka om skolskjuts inför varje nytt läsår, även om ditt barn tidigare beviljats skolskjuts.
Om barnet bor växelvis hos båda vårdnadshavarna och båda är folkbokförda i Ockelbo kommun, kan du ansöka om skolskjuts från båda adresserna. Det växelvisa boendet måste vara av stadigvarande karaktär.
Självskjuts kan endast beviljas om inget annat lämpligt alternativ finns. Kommunen beslutar om detta och ersättning ges endast med den skattefria delen av statlig bilersättning. Ersättning betalas inte ut retroaktivt.
Om du har valt en annan skola än den kommunen anvisat, har ditt barn endast rätt till skolskjuts om det inte medför merkostnader för kommunen.
Är kostnaden högre för skolskjuts till den valda skolan, saknas rätt till skolskjuts. Om du väljer en skola i en annan kommun finns ingen rätt till skolskjuts.
Vid inställd skolskjuts på grund av väderförhållanden eller vägarbete ansvarar vårdnadshavaren för att ordna transport. Kommunen erbjuder ingen ersättning för utebliven skolskjuts.
Om du vill överklaga ett beslut om skolskjuts och ditt barn går i den skola kommunen anvisat, kan du göra det genom förvaltningsbesvär.
Om barnet går i en annan skola kan beslutet överklagas genom laglighetsprövning. Överklagandet måste skickas in inom tre veckor från det att du mottagit beslutet.
Kommunen strävar efter att minimera väntetider, men det kan ibland vara nödvändigt med väntetider för att samordna skolskjutsarna. Väntetiden bör inte överstiga fyra timmar per vecka, och skolan ansvarar för tillsyn under denna tid.
Tillfälliga skador, som arm- eller benbrott, ger generellt inte rätt till skolskjuts. I sådana fall ansvarar vårdnadshavaren för att ordna transport, oftast via försäkringsbolaget.
Nej, transport av cyklar, skidor eller andra skrymmande föremål är inte tillåtet på skolskjutsen av säkerhetsskäl.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?