Våra vänorter

Visste du att Ockelbo har flest vänorter i Sverige? Ockelbo kommun har efter EU-inträdet 1995 en vänort i varje EU-land.

flaggparad med vinkande ungdomar utanför bysjöstrands äldreboende

Vid varje besök går deltagarna i en flaggparad. Här under det årliga ungdomsmötet i Ockelbo år 2022.

European Charter

Efter Sveriges EU-anslutning gick Ockelbo med i ett samarbetsprojekt, ”Charter of European rural Communities”, för små landsbygdskommuner inom unionen. Det innebär att vi idag har en vänort i varje EU- land, vilket är unikt för en svensk kommun.

Ockelbo är den enda kommunen i Sverige som ingår i EU-samarbetet med samtliga EU-länder, i dag 28 stycken inklusive Storbritannien. Vänortssamarbetet ska ge möjlighet för ökad förståelse för andra kulturer, skapa nätverk både för kommunal verksamhet såväl som turism och också övrigt näringsliv.

Med mottot "People Meet People" så innebär samarbetet också att representanter från länderna möts under några möten varje år. Senast Ockelbo kommun stod som värd för det årliga stormötet var 2013.

Andra vänorter

Ockelbo har vänorten Stromsburg i USA. Stromsburg ligger i delstaten Nebraska och grundades av emigrerande Ockelbobor. År 1872 startade de uppbyggnaden av präriestaden Stromsburg. En förtrupp reste till Nebraska under ledning av Lewis Headstrom som hade utvandrat från Strömsborg strax utanför Ockelbo.

Stromsburg anordnar varje år en svensk festival för att visa upp sitt svenska ursprung.

Vi har även två nordiska vänorter inom ett kultursamarbete. Vänorterna är Kurikka i Finland och Melhus i Norge.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intresserad av

Det finns inga evenemang för närvarande