Näringsliv och arbete
Datum

Nyfiken på företag i Ockelbo besöker ICA Ugglebo

Vi alla behöver mat på bordet, och därmed har nog de allra flesta av oss Ockelbobor en relation till vår lokala ICA-butik. Nyfiken på företag i Ockelbo har besökt ICA Ugglebo, med VD Fredrik Holm i spetsen, för att höra mer om verksamheten och hur de ser på vikten av utveckling och kundnöjdhet.

Bild på Fredrik Holm, VD ICA Ugglebo, och Malin Rosén, näringslivsutvecklare Ockelbo Kommun.

Fredrik Holm, VD ICA Ugglebo, och Malin Rosén, näringslivsutvecklare Ockelbo Kommun.

Vårt lokala ICA startades upp år 1867 och har ett unikt upplägg sett till ägarform. Butiken skiljer sig från normen om att ha en enskild handlare som äger och driver butiken, genom att i stället ha 550 aktieägare som utser en styrelse. Styrelsen utser i sin tur en VD, som sedan sex år tillbaka är Fredrik Holm.

Fredrik berättar att de är måna om att Ockelboborna ska vara nöjda, de vill erbjuda ett brett sortiment, ta hem det som efterfrågas av kunderna, och genomföra löpande investeringar i butiken för att erhålla en så hög standard som möjligt.

Att ha ett brett sortiment är enligt Fredrik en förutsättning för att hålla kunderna kvar i byn, men leder till något högre priser. Fredrik berättar även om den senaste tidens tidningsrubriker om ICAs prissättning och prisnivå, och att det finns flera aspekter som man bör vara medveten om.

Vi på ICA i Ockelbo har cirka 12 000 produkter i vårt sortiment, för att ge Ockelboborna ett brett utbud, att det som efterfrågas ska finnas på orten. I jämförelse har Lidl cirka 3 000 produkter, och Willys cirka 5 000–6 000 produkter. Detta medför såklart högre personalkostnader för oss. Att tillägga är även att Lidl inte betalar bolagsskatt i Sverige, vilket såklart bidrar till att vi inte kan hålla samma prisnivå. Sanningen är att många ICA-handlare har det tufft, säger Fredrik.

En av Ockelbos största arbetsgivare

Med sitt 50-tal anställda är ICA en av Ockelbos största arbetsgivare. Desto fler blir de under sommaren, då de med sommarpersonal inräknat har cirka 70–80 personer på lönelistan. När det kommer till ledarskap tror Fredrik på att fokusera på just ledarskap, snarare än chefskap.

Jag försöker att vara så pass lyhörd som möjligt, att lyssna in. Min inställning är att vara så lite chef som möjligt, och vara mer av en ledare. Och för att medarbetarnas arbetsmiljö ska vara så bra som möjligt arbetar jag för att ha tydliga rutiner, kontinuerliga personalmöten och utskick av veckobrev till de anställda, säger Fredrik.

På gång i butiken

Just nu händer det en hel del i butiken. Fredrik berättar att det finns ett visst underhållsbehov av fastigheten och att de nu gör en större investering i att renovera delar av den. Fasaden ska bytas ut, och även tak och trapphus ska fräschas upp. I parkeringsgaraget ska nya portar tillkomma, elbilsladdare ska monteras och parkeringen ska planas ut.

"Nyfiken på"-frågorna

Vad tycker du är bra med Ockelbo?

Att det är litet, det gör det enklare att skapa personliga relationer. Det är lätt att veta vem man ska kontakta i olika sammanhang. Det finns även ett härligt engagemang och driv på orten, den så kallade ”Ockelboandan”. Trots att vi är små finns det mesta här.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

I mitt tycke ska kommunen fortsätta i samma anda, att fortsätta arbeta nära det lokala näringslivet och arbeta för att gynna ett levande centrum.

Vilket företag i Ockelbo är du nyfiken på och tycker att vi ska besöka härnäst?

Jag tycker att ni ska besöka Tempo i Åmot, som är en viktig aktör på landsbygden.

Stort tack för att vi fick besöka er, Fredrik. ICA Ugglebo skickar nu över stafettpinnen till Tempo i Åmot som vi kommer att besöka inom kort.

Mer information om ICA Ugglebo

För mer information om ICA Ugglebo, se deras sociala medier och hemsida:
Instagram: @icasupermarket_ugglebo

Om Nyfiken på företag i Ockelbo

Vi har nu utökat våra ordinarie företagsbesök med ett koncept kallat ”Nyfiken på företag i Ockelbo”, där Näringslivsrådet utsåg det första företaget att besöka. Därefter lotsar det besökta företaget oss vidare genom att berätta vilket företag de är nyfikna på och vill veta mer om. Det är alltså det besökta företaget som skickar ”stafettpinnen” vidare.

Bild på mugg som alla besökta företag får.

Alla besökta företag får en Nyfiken på företag i Ockelbo-mugg.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intressad av

Det finns inga nyheter för närvarande