Näringsliv och arbete
Datum

Nyfiken på företag i Ockelbo besöker Tempo Åmot

Sommaren, tillika högsäsong och den viktigaste tiden på året för Tempo i Åmot, har precis dragit i gång. Vi har besökt butiken och träffat butikschef Jenny Ljunggård som berättat om både nuläge, framtid och hur hon hamnade på Tempo.

Magnus Jonsson, kommunalråd, och Jenny Ljunggård, butiksansvarig Tempo Åmot.

Tempo i Åmot är en liten dagligvarubutik, men ack så viktig aktör på landsbygden. Jenny, butiksansvarig, kommer ursprungligen från Sandviken med flyttade till Åmot 2015, där hon sedan innan hade en sommarstuga i närheten. Några år senare, närmare bestämt 2019, började hon arbeta på Tempo, där hon året därefter fick butiksansvaret tillsammans med en kollega. När hon blev butiksansvarig på Tempo kastades hon rakt in i en mycket speciell tid i och med pandemins utbrott.

Som tur är så är jag en person som gillar att ha många järn i elden och att ställas inför utmaningar. Jag tycker att vi löste det bra med hemsändning och andra lösningar för god service till våra kunder. Och om man kan säga att pandemin förde något gott med sig, så är det att vi upplevde att kunderna vid den tiden blev påminda om hur sårbart samhället är, och att det är viktigt att handla på hemmaplan i den mån det går, säger Jenny.

Vikten av gott bemötande

Jenny berättar om hur de fokuserar på god service och gott bemötande, något som är viktigt för deras överlevnad och som hon ger ett tydligt exempel på:

Våra öppettider är ju begränsade, men vi försöker alltid få kunden nöjd. Till exempel har det funnits tillfällen då vi haft kontakt med sommargäster som ska komma upp till stugan i Åmot en fredag kväll, då har vi tagit in deras beställning och packat deras kassar så de finns klara för upphämtning när de anländer, berättar Jenny.

Just sommargäster och turister ger ett uppsving för Tempo. Jenny berättar att sommaren är deras viktigaste period, och hittills har våren och försommaren sett bra ut sett till antal turister som besökt butiken. Med bra sommarväder kan det förhoppningsvis fortsätta så.

Nuläge och framtidsplaner

Butiken har i dagsläget fyra anställda, samt extrapersonal som i de flesta fall är ungdomar från byn. Jenny berättar att de vill ge så många lokala ungdomar som möjligt chansen att få jobba extra hos dem, något som är bra för butiken men som också är viktigt för ungdomarnas personliga utveckling.

Framöver hoppas Jenny att det ska komma en alternativ lösning till de begränsade öppettiderna. Att ha generösare öppettider med personal på plats är en utmaning ur ett ekonomiskt perspektiv, därför har de sedan en tid tillbaka kollat på en hybridbutikslösning.

Vår förhoppning är att vi i framtiden ska kunna erbjuda utökade öppettider genom att ha en så kallad hybridbutik. Det vill säga att kunder, under bestämda tider utöver våra ordinarie öppettider, kan logga in på egen hand och handla i butiken. Vi hoppas på det och det återstår att se om det blir verklighet, säger Jenny.

"Nyfiken på"-frågorna

Vad tycker du är bra med Ockelbo?

Att det är litet och lantligt, men så gott som allt finns här! Som förälder uppskattar jag också att det är en lugn och trygg miljö för barn att växa upp i.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

Då skulle jag säga kollektivtrafiken till byarna. I dagsläget finns ingen helgtrafik till Åmot, om det fanns en lösning på det så skulle det underlätta.

Vilket företag i Ockelbo är du nyfiken på och tycker att vi ska besöka härnäst?

Jag tycker att ni ska stanna kvar här i Åmot ett tag till och tycker därför att ni ska besöka Nordgårds, en relativt ny gårdsbutik med inriktning mot trädgård, odling och egenproducerade mathantverk, som finns här i Åmot.

Stort tack för att vi fick besöka er, Jenny. Tempo Åmot skickar nu över stafettpinnen till Nordgårds som vi kommer att besöka inom kort.

Mer information om Tempo Åmot

För mer information om Tempo Åmot, se deras sociala medier:
Instagram: @tempo_amot

Om Nyfiken på företag i Ockelbo

Vi har nu utökat våra ordinarie företagsbesök med ett koncept kallat ”Nyfiken på företag i Ockelbo”, där Näringslivsrådet utsåg det första företaget att besöka. Därefter lotsar det besökta företaget oss vidare genom att berätta vilket företag de är nyfikna på och vill veta mer om. Det är alltså det besökta företaget som skickar ”stafettpinnen” vidare.

Nyfiken på företag muggar

Alla besökta företag får en Nyfiken på företag i Ockelbo-mugg.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intressad av

Det finns inga nyheter för närvarande