Allmänna lokala föreskrifter för Ockelbo kommun

Beslutade av kommunfullmäktige 2013-03-04, § KF 8/13.

Ockelbo kommun föreskriver följande med stöd av 1 § förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen (1993:1617).

Dessa ordningsföreskrifter fråntar inte från skyldigheter i annan lagstiftning, såsom PBL, Miljöbalken, SFS och Jordbruksverkets föreskrifter.

Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde

§ 1

Grundläggande bestämmelser om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats finns i 3 kap. ordningslagen (1993:1617).

Dessa lokala ordningsföreskrifter innehåller ytterligare bestämmelser om hur den allmänna ordningen i Ockelbo kommun ska upprätthållas. Bestämmelsen i 16 § har till syfte att hindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användning av pyrotekniska varor.

§ 2

Föreskrifterna är tillämpliga på alla platser inom kommunen som är offentlig plats enligt 1 kap. 2 § första stycket 1-4 ordningslagen om inte annat anges.

För områden som kommunen har upplåtit till torghandel gäller också kommunens föreskrifter om torghandel.

§ 3

Vid tillämpningen av 3 kap. ordningslagen och dessa föreskrifter ska, med stöd av 1 kap. 2 § andra stycket ordningslagen, följande områden jämställas med offentlig plats:

  • Samtliga barnomsorgs- och skolområden.
  • Begravningsplatser: Ockelbo, Åmot, Lingbo och Jädraås kyrkogårdar.
  • Badplats Ockelbo, Bysjön vid Sjöbacken.
  • Ockelbo järnvägsstations vänthall.

§ 4

Innan polismyndigheten fattar beslut om tillstånd enligt § 8, § 9 första stycket samt § 10 , bör kommunen ges tillfälle att yttra sig.

Lastning av varor m.m.

§ 5

Vid lastning, forsling, lossning och annan hantering ska den som är ansvarig för åtgärden göra vad som behövs för att undvika att allmänheten utsätts för tillfälliga olägenheter genom damm, spill eller dålig lukt.

Avlastning och uppläggning av gods får inte ske så att brandposter, brandsläckningsutrustningar och utrymningsvägar blockeras eller att räddningstjänstens arbete hindras.

Schaktning, grävning m.m.

§ 6

Den som är ansvarig för upptagande av grus, jord eller sand, tippning av fyllnadsmassor, schaktning, grävning eller annat liknande arbete ska se till att det sker på ett sådant sätt att allmänheten utsätts för minsta möjliga olägenhet.

Containrar

§ 7

Ägaren eller nyttjanderättshavaren till en container som skall ställas upp på en offentlig plats, är skyldig att tydligt märka containern med ägarens eller nyttjanderättshavarens namn, adress och telefonnummer.

Markiser, flaggor och skyltar

§ 8

Markiser, flaggor och skyltar får inte sättas upp så att de skjuter ut över en gångbana på lägre höjd än 2,50 meter och längre än 2 meter från husvägg eller över en körbana eller den del av gångbana som ligger inom 0,50 meter från körbanekant på lägre höjd än 4,70 meter.

Banderoller med text får inte sättas upp över gator eller i parker utan polismyndighetens tillstånd.

Affischering

§ 9

Affischer, annonser eller liknande anslag får inte utan tillstånd av

polismyndigheten sättas upp på sådana husväggar, staket, stolpar eller liknande som vetter mot eller är belägna på offentlig plats.

Tillstånd behövs inte för att sätta upp anslag på tavlor, pelare eller andra liknande anordningar som är avsedda för detta ändamål. Inte heller krävs tillstånd för näringsidkare att sätta upp annonser och andra tillkännagivanden som avser näringsidkarens rörelse på byggnad där rörelsen finns.

Tillstånd för skyltar utanför fastigheter på offentlig platsmark, ”gatupratare”, söks hos polismyndigheten där kommunen är remissinstans som ägare av marken.

Högtalarutsändning

§ 10

Information, reklam, propaganda eller andra budskap som riktar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten.

Förtäring av alkohol

§ 11

Spritdrycker, vin och starköl får inte förtäras inom nedan angivna offentliga platser, annat än i samband med tillåten servering.

  • Ett område begränsat av Åmotsvägen ( väg 579), S.Åsgatan (väg 576), Sjöängsvägen, Skolvägen, Perslundavägen samt parken norr om Sundsbron enligt karta bilaga 1.
  • Järnvägsstationens vänthall samt området runt stationen, enligt karta bilaga 2.
  • Samtliga barnomsorgs- och skolområden enligt karta bilaga 3-11. Undantag från detta förbud gäller vid uthyrning för privat bruk (konferenser, fester etc) samt vid interna sammankomster.

Hundar

§ 12

Hundens ägare, den som tagit emot en hund för underhåll eller nyttjande eller den som endast tillfälligt vårdar en hund är skyldig att följa bestämmelserna i 13 och 14 §. Det som sägs i dessa paragrafer gäller inte för ledarhund för synskadad person, signal- och servicehund för funktionshindrad person, polishund, bevaknings- eller räddningshund i tjänst.

§ 13

Hundar ska hållas kopplade inom följande områden:

  • Samtliga barnomsorgs- och skolområden, enligt bilaga 3-11.
  • Badplatser: Ockelbo, Bysjön vid Sjöbacken, enligt bilaga 12.
  • På gång- och cykelbanor, vägar som är avsedda för gående och cyklande, vägar gator och torg som omfattas av detaljplan.
  • Motionsspåret i Ulfsta, Jädraås, Åmot, Lingbo och Hälsans Stig Bysjön/ Fornwij.

Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden.

När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

§ 14

Inom följande områden ska föroreningar efter hundar plockas upp:

  • Gångbana eller annars för gångtrafik upplåtet utrymme.
  • Ett område begränsat av Åmotsvägen ( väg 579), S.Åsgatan (väg 576), Sjöängsvägen, Skolvägen, Perslundavägen samt parken norr om Sundsbron enligt karta bilaga 1.
  • Området runt stationen, enligt karta bilaga 2-
  • Samtliga barnomsorgs- och skolområden enligt bilaga 3-11.
  • Motionsspåret Hälsans Stig Bysjön/Fornwij.
  • Badplatser: Ockelbo, Bysjön vid Sjöbacken enligt karta bilaga 12.
  • Ridning och löpning

§ 15

Ridning får inte ske i motionsspåret Hälsans Stig Bysjön/Fornwij.

Fyrverkeri och andra pyrotekniska varor

§ 16

Användning av pyrotekniska varor tillåts bara på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till kl. 02.00 inom dataljplanelagda (även byggnadsplan och stadsplan) områden med sammanhållen bebyggelse. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.

Adressnummerskyltar

§ 17

Ägare av fastighet, som av Bygg & Miljönämnden tilldelats adressnummer, är skyldiga att anskaffa, uppsätta och bekosta adressnummerskylt.

Skylten skall vara lättläst och tydlig samt vara så placerad att den är entydlig och lätt synlig utifrån. Siffrornas höjd skall vara minst 9 cm. Skylten skall vara tillverkad av rostskyddad metall eller annat väderbeständigt material och skall i övrigt utföras så, att god anslutning till gatu/vägnamnsskyltar ernås.

Avgift för att använda offentlig plats

§ 18

För användning av offentlig plats och område som kommunen jämställt med sådan plats har kommunen rätt att ta ut en avgift enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.

Överträdelse av lokal ordningsföreskrift

§ 19

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av 5-7 §§, 8 § första stycket, 9 -14 §§ kan dömas till penningböter enligt 3 kap. 22 § andra stycket ordningslagen.

I ordningslagen finns också bestämmelser om förelägganden och förverkande.

Dessa föreskrifter träder i kraft 2013-04-01.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vad var det du letade efter?
Publicerad: | Senast uppdaterad:

Du kanske också är intresserad av

Det finns inga evenemang för närvarande